Екипът, който започна издирването на българския алпинист Боян Петров, e

...
Екипът, който започна издирването на българския алпинист Боян Петров, e
Коментари Харесай

По последна информация Боян Петров не е в Лагер 1, търсенето продължава в сряда

Екипът, който стартира издирването на българския планинар Боян Петров, e съумял да стигне през днешния ден до Лагер 1 на 6400 м височина. Там обаче не са разкрили Петров. След това са се върнали в базовия лагер за нощта и в сряда, в случай че времето го разрешава издирването ще продължи.

Това заяви довечера пред " Дневник " Деян Петков от българския екип на алпиниста.

До момента имаше спорна информация за това дали избавителният екип, състоящ се от трима шерпи, унгарския планинар Давид Клайн и още двама членове на задгранични експедиции (по информация на Деян Петков - бел. ред.), е достигнал този най-нисък височинен лагер или не. По информация на Министерството на външните работи от 17:30 часа довечера спасителите са достигнали височина от към 6000 м, която е под Лагер 1 (6400 м), и там изчакват възстановяване на времето, с цел да продължат издирването.

Противоречивата информация в огромна степен се дължи на сложната телефонна връзка с базовия лагер, където обсегът на сателитните телефони е доста слаб. Петков посочи, че едвам по здрач е съумял да се свърже с лагера.

Преди това информацията на Министерство на външните работи беше за по-ниска височина и че екипът е останал да нощува в точката, която е достигнал. Властите получават данни през китайските си сътрудници и Тибетската алпинистка асоциация.

Деян Петков сподели, че поисканото от България позволение от Китай непалски хеликоптери да се включат в издирването е доста значимо . Причината за тази комплицирана совалка е, че Шиша Пангма се намира на територията на Китай, а летящата техника, с която разполагат локалните спасители не може да извършва задачи на височина от над 5000 м. Непал обаче разполага с такива хеликоптери за над 7000 м. и има подготвеност при приемане на позволение да ги даде. Причината за тези усложнения на огромна надморска височина е " разреденият " въздух. Според Петков е значимо да има такова позволение, с цел да се употребява, в случай че времето го разрешава.

Шерпите, които през днешния ден търсиха Боян Петров са проведени от неговия екип, а другите са се присъединили колегиално в задачата. Петков сподели, че му е доказано, че се чакат и китайски спасители, само че не знае кой ги провежда.

Той чака, че в случай че на следващия ден времето разрешава, избавителният екип ще тръгне към Лагер 2, където е другата опция да е Петров. Не е изключен вид да е и в Лагер 3, който е последният под върха.

 Картата, показана на страницата на унгарската експедиция
Картата, показана на страницата на унгарската експедиция

Както е известно, българският планинар Боян Петров е бил видян за последно на височина над 7000 метра.
Какво се знае до момента за изгубването на Петров - четете тук.За поисканото от външно министерство подпомагане от Китай - тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Към върха с Боян Петров (140)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР