Екипажите на търговските кораби са обучени как да реагират в

...
Екипажите на търговските кораби са обучени как да реагират в
Коментари Харесай

Отвлеченият кораб: Ще се се определи ли Червено море като рисков район

Екипажите на комерсиалните кораби са подготвени по какъв начин да реагират в рискови обстановки, една от които е отвличане и похищение на плавателния съд.

Всеки кораб има проекти, в който е разказано по какъв начин да се реагира в разнообразни обстановки и всеки един от моряците е подготвен. Отвличането на “Галакси Лидър ” обаче няма аналог.

" Специално за нахлуване по въздух аз персонално не съм виждал в проектите дейности в такава обстановка, защото нямам спомен да е имало до момента подобен случай, когато пирати и похитители атакуват транспортен съд по въздух. Основният принцип е ненасилие ", съобщи президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани капитан Димитър Димитров.

" Това не е казус във връзка с сходен вид набези. Иранците просто по този метод работят ", сподели арабистът проф.Владимир Чуков.

Според специалистите похищението ще има последствия в няколко аспекта.

" Съвсем скоро ще излезе известие на интернационалните организации, които дефинират риска и този регион ще бъде избран като високо рисков, а към този момент за съответните ограничения е въпрос на доста бездънен разбор, който ще бъде осъществен от експерти, които са освен морски, само че и експерти по сигурността, които работят взаимно в такива случаи ", посочи Димитър Димитров.

" Сега, когато вдигнат степента за риск, застраховките за похищение ще бъдат към този момент с доста по-голяма стойност, т.е., би трябвало да се заплаща доста повече от страна на танкерите, които минават през тази зона ", акцентира проф. Чуков.

Ако се наложи корабите със саудитския нефт да заобикалят рисковата зона отново ще е причина да се вдигнат цените, тъй като пътят се удължава с 16 дни.

" По-скоро политическият подтекст е преобладаващ, само че и икономическия не трябва да се подценява, правейки напън върху тези големи притежатели, които сега мениджират този морски трафик ", разяснява арабистът.

А за ориста на екипажа на ход е дипломацията.

Автор: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР