Екип от шестима професионални планински спасители издирва българският алпинист Боян

...
Екип от шестима професионални планински спасители издирва българският алпинист Боян
Коментари Харесай

Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров

Екип от шестима професионални планински спасители търси българският планинар Боян Петров по трасето към върха Шиша Пангма в Хималаите. Спасителите са изпратени във вторник сутринта.
Към момента екипът се намира на към 6000 м надморска височина и изчаква възстановяване на времето, с цел да продължи издирването, оповестиха от Министерство на външните работи.

Българският планинар Боян Петров е бил видян за последно на височина над 7000 метра, напомнят от ведомството на Екатерина Захариева.

Тибетската алпинистка асоциация е уведомила посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не разрешава хвърчене и избавителни интервенции на височина над 5000 м.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат подготвеност за даване на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м.
Поискано е позволение от китайските управляващи за включването му в издирването на Боян Петров.

От външно министерство и дипломатическите ни задачи в Пекин и в Делхи не престават да са в непрекъсната връзка с четири министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските управляващи.

Българските дипломати умоляват за интензивно търсене на нашия планинар Боян Петров. Получено е увещание от способените институции, че вършат всичко допустимо по случая и желаят да окажат оптимално подпомагане.

Припомняме, по-рано денем брачната половинка на Петров Радослава Ненова съобщи пред БНР, че алпинистите няма да потеглят към втория лагер през днешния ден. Спасителната интервенция за деня е прекъсната. Предвидено е на следващия ден шерпите да продължат до втория лагер.

Алпинистът Петър Атанасов е уверен, че шерпите ще се оправят със задачата по издирването на Петров. " Графикът за напредване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния идващ лагер. Днес тримата би трябвало да стигнат до лагер 1, а на следващия ден вероятно до лагер 2 и идващия ден по-нагоре ", изясни той.

Атанасов увери, че няма нищо обезпокоително в това, че Петров не е открит в палатката си на третия лагер. В този миг той несъмнено е атакувал върха. " Има възможност да се е върнал в лагер 3 и по-късно да е траял да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1 ", добави Петър Атанасов и изрази вяра алпинистът да е стигнал до палатката си.

Атанасов съобщи, че даже Петров да не е стигнал до палатката си, той може да се укрие в снежна пещера, която на тази надморска височина е положително леговище. Това обаче би означавало, че Петров няма със себе си гориво, с цел да може да топи сняг и да приема течности, което в тези условия е основно за оцеляването. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР