Екип от международни учени, наблюдаващи звезда в Млечния път, за

...
Екип от международни учени, наблюдаващи звезда в Млечния път, за
Коментари Харесай

Учените потвърдиха теорията на Айнщайн за свръхмасивните черни дупки

Екип от интернационалните учени, наблюдаващи звезда в Млечния път, за първи път удостовери прогнозите на Айнщайн за това, което се случва с придвижването на звезда, преминаваща покрай свръхмасивна черна дупка .

100-годишната обща доктрина за относителността на Айнщайн предвижда, че светлината от звездите ще бъде разтеглена до по-големи дължини на вълните от рисковото гравитационно поле на черна дупка и звездата ще наподобява по-червена, резултат, прочут като гравитационно алено отместване .

" Това беше първият път, когато можехме да изпробваме непосредствено общата доктрина на Айнщайн наоколо до свръх солидна черна дупка ", сподели пред публицисти Франк Айзенхауер, старши астроном в Института Макс Планк за извънземна физика.

" По времето на Айнщайн той не можеше да мисли или да мечтае за това, което демонстрираме през днешния ден ", изяснява той. Екип от учени в Европейската южна обсерватория стартира наблюдаване на централната зона на Млечния път и придвижването на звездите покрай свръхмасивната черна дупка преди 26 години.

Черната дупка е на 26 000 светлинни години от Земята и има маса, която е 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето .

 Кадър от Swift: Среща на звезда и черна дупка
Кадър от Swift: Среща на звезда и черна дупка

Черна дупка с маса 3 милиона слънца...

Учените избират звездата S2, която с орбитата си от 16 години, ще се завърне покрай черната дупка през 2018 година

За 20 години апаратурата им се е подобрила, тъй че през май 2018 година те съумяват да вземат извънредно точни измервания взаимно с учени от целия свят . Скоростта на орбитата на звездата се е нараснала до повече от 25 млн. км/ч при приближаването си до черна дупка .

" Дължината на вълната на звездата се разтягаше , защото се опитваше да избяга от гравитационното притегляне на черна дупка, променяйки нейния външен тип от наследник в червен набор ", разяснява Одел Страуб от Парижката обсерватория. Учените в този момент се надяват да следят и други теории за физиката на черните дупки , добавя тя.

" Това е първата стъпка от дългия път , по който екипът върви от доста години и който се надяваме да продължим през идващите години ", разяснява Рейнхард Гензел, началник на интернационалния екип.

 Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената
Откриха чудовищна черна дупка от бебешката възраст на вселената

Намира се в центъра на квазар...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР