Екип от изследователи от САЩ и Япония разработиха нов тип

...
Екип от изследователи от САЩ и Япония разработиха нов тип
Коментари Харесай

Нов тип ваксина преодолява защитите на канцерогенните тумори

Екип от откриватели от Съединени американски щати и Япония създадоха нов вид ваксина, която преодолява защитната система на канцерогенните тумори и разрешава на имунната система да ги унищожи. Те разказват спецификите на имунизацията и нейните резултати при мишки и макаци резус в научното издание Nature.

Доскоро лекарите лекуваха пациенти с рак само посредством химио- и радиотерапия, както и посредством хирургическа интервенция. В последно време обаче откриватели работят по ваксини, които оказват помощ борбата ни с рака. Така да вземем за пример имунизацията, създадена против болести, предизвиквани от човешкия папиломен вирус (HPV), понижава риска от развиването на рак на маточната шийка (и не само). Други проучвателен инициативи се концентрират върху пептидните антигени – те също са ефикасни, само че единствено при избрани условия.

Сега обаче учените създават една надалеч по-обща ваксина, която може да се употребява против разнообразни типове ракови формирания при голям брой видове пациенти.

Новата ваксина работи по следния метод – тя деактивира главните защитни механизми на туморите. Т.е. способността им да отстраняват Т-клетките и NK-клетките (т.нар. „ естествени убийци “) от своята повърхнина. Тялото ни прибягва до този вид кафези, когато засече възходящи тумори – посредством тях то се пробва да сигнализира имунната система за надвисналата опасност. Т-клетките и NK-клетките се прикрепват към MICA и MICB протеините по повърхността, само че туморите съумяват да се отърват от тях и не престават да порастват необезпокоявани. Ваксината се намесва в този развой и го стопира, като усилва плътността на протеините по повърхността на туморните кафези.

До момента имунизацията е тествана върху мишки и макаци резус и е безвредна. Изследователите означават, че тя ще бъде още по-ефективна, в случай че бъде съчетана с радиотерапия. За в бъдеще те възнамеряват да я изпитат и върху хора.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР