Екип от изследователи от Гана и няколко азиатски държави е

...
Екип от изследователи от Гана и няколко азиатски държави е
Коментари Харесай

Откриха комари-мутанти, резистентни към инсектициди

Екип от откриватели от Гана и няколко азиатски страни е открил, че комарите, пренасящи тресчица денга и други заболявания, са развили " плашеща устойчивост " към инсектициди и репеленти в някои елементи на Азия, оповестява тайландският портал Thaiger.

Mosquitoes that are extremely resistant to insecticides have been discovered in Cambodia and Vietnam, raising concerns about the implications for controlling yellow fever, dengue and Zika
— New Scientist (@newscientist)
Според откривателите поредност от разновидности е направила някои комари устойчиви на въздействието на химикали на основата на пиретроиди, които нормално се употребяват в инсектицидите . В някои случаи устойчивостта на насекомите е " увеличена хилядократно ".

" Количеството прибавен инсектицид, което нормално е в положение да унищожи съвсем 100% от комарите, в този момент унищожава единствено към 7% от насекомите. Дори десетократна доза убива единствено 30% от мощно резистентните комари-мутанти " , заключава изследването.

Според откривателите човечеството " незабавно се нуждае от нови способи за битка " с мутиралите комари. Учените оферират няколко решения, в това число създаване на повече типове химикали за битка с рисковите инсекти, с цел да могат хората да ги редуват с инсектициди и да понижат вероятността от разновидност.

" Устойчивите на инсектициди комари са прочут проблем от години, само че в този момент проучванията демонстрират, че мащабът на тревожната обстановка е доста по-голям, в сравнение с се смяташе до момента " , написа Thaiger
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР