Екип от физици е използвал чифт вибриращи пръти, за да

...
Екип от физици е използвал чифт вибриращи пръти, за да
Коментари Харесай

Експериментират с нов начин за измерване на гравитационната константа

Екип от физици е употребявал чифт вибриращи пръти, с цел да мери гравитационната константа с необикновено фина акуратност. Въпреки че новата техника има релативно висока неустановеност, те се надяват, че бъдещите усъвършенствания ще обезпечат нов път за тъкмо фиксиране на тази неуловима константа.

Гравитационната константа, означена като G, е главният конструктивен детайл на нашето схващане за гравитацията. Исак Нютон за първи път вкарва константата в своите уравнения, когато развива своята универсална доктрина за гравитацията преди повече от 300 години. Константата ни демонстрира фундаменталната мощ на гравитацията или силата на гравитационното привличане сред два обекта на несъмнено разстояние един от различен и с дадени маси.

Не можем да изчислим цената на тази константа от никоя доктрина. Можем да го открием единствено посредством премерване и изпробване. Но защото гравитацията е най-слабата от силите, нашите знания за цената на гравитационната константа са относително неточни.

„ Единственият вид за разрешаване на тази обстановка е да се мери гравитационната константа с допустимо най-вече разнообразни способи “, изяснява Юрг Дуал, професор в катедрата по механично и процесно инженерство в ETH Zurich. Дуал управлява екип за създаване на нов способ за премерване на гравитационната константа.

Дуал и неговият екип започнаха с окачен железен кол. След това те карат лентата да вибрира и мерят какъв брой вибрира прилежаща лента. Двете ленти не се допират. Вместо това, когато първата лента вибрира, тя излъчва гравитационни талази, които привеждат другата лента в придвижване.

Това е нов метод за премерване на гравитационната константа, който разчита на динамична система, а не на статична. Със статичните системи вие също би трябвало да се борите с гравитационното въздействие на безусловно всичко останало във Вселената. С една динамична система, физиците са били доста по-способни да изолират своите измервания.

Измерването на гравитационната константа, което екипът създава, е с към 2,2% по-високо от признатата сега стойност, само че има огромна неустановеност. „ За да получим надеждна стойност, към момента би трябвало да понижим доста тази неустановеност. Вече сме в развой на осъществяване на измервания с леко модифицирана пробна конфигурация, тъй че да можем да определим константата с още по-голяма акуратност “, изясни Дуал.

Дуал и неговият екип се надяват, че новата техника ще се изплати, осигурявайки изцяло без значение премерване на гравитационната константа. Подобрено премерване ще помогне на физиците да схванат всичко – от гравитационните талази, предавани от далечни черни дупки, до фундаменталната природа на самата гравитация.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР