Екип от британски учени разгледа ефективността на методите за отказване

...
Екип от британски учени разгледа ефективността на методите за отказване
Коментари Харесай

Учени определиха трите най-ефективни начина за отказване от тютюнопушенето

Екип от английски учени прегледа успеваемостта на методите за отричане от тютюнопушенето, като три от тях се обрисуват като ясни спечелили в това да оказват помощ на хората да се откажат от нездравословния табиет.


Лекарствата варениклин и цитизин, както и никотиновите електронни цигари се оказаха най-успешните измежду помощните средства, прегледани от английски екип, заяви " Study Finds ".

Общо 157 179 пушачи са включени в изследване, което наблюдава триумфа при отричане за минимум шест месеца.

„ Най-доброто нещо, което някой, който пуши, може да направи за здравето си, е да се откаже от пушенето “, акцентира Джейми Хартман-Бойс, академик в региона публично здраве от Оксфордския университет.

„ Тютюнопушенето остава водещата причина за предотвратими болести и гибел в международен мащаб и макар че доста хора желаят да спрат да пушат, може да е мъчно да го създадат. “

Основната пристрастяваща съставна част, никотинът, е едно от най-широко употребяваните субстанции и третото най-пристрастяващо, упражняващо мощен захват върху мозъците. Данните демонстрират, че без помощ единствено към 6 на 100 души имат късмет сполучливо да спрат да пушат.

Варениклин и цитизин работят, като задействат мозъчните никотинови рецептори – които освобождават допамин, когато се задействат от никотин – и предотвратяват активирането на никотина.

Няма забележителна разлика в успеваемостта на цитизин, варениклин и никотиновите електронни цигари. Според констатациите към 14% от пушачите, които се пробват да спрат цигарите благодарение на тези способи, ще съумеят в продължение на шест месеца или повече.

Следващата най-ефективна тактика е да се комбинират два типа никотинова заместителна терапия, като никотинови лепенки и дъвки или таблетки за смучене.

„ Въпреки това, потреблението на една единствена форма на терапия, като да вземем за пример лепенките или дъвката, докара до по-малко спомагателни отводи от пушенето “, съобщи Никола Линдсън, медицински академик от Оксфордския университет.

„ Около 12 на 100 души, употребяващи две форми на терапия дружно, ще спрат сполучливо, спрямо към 9 на 100 души, употребяващи единствено един тип “, добави той.

Постепенното понижаване на никотина може да бъде малко по-ефективно от внезапното прекъсване, демонстрират данните. Дали някой стартира лекуване с никотин преди или след отричане, както и признатата доза, наподобява не оказва въздействие върху ефикасността.

Друго лекарство, наречено бупропион, демонстрира успеваемост при 9% от отказалите се от пушенето.

Данните за сигурност демонстрират, че бупропион може да има доста малко нарастване на сериозните нежелани реакции спрямо неналичието на медикаменти. Като цяло, изследваните лекувания са безвредни, с малко тежки странични резултати, макар че създателите означават, че не всички способи включват данни за странични резултати.

„ Обединяването на всички налични изследвания, сравняващи медикаментите за прекъсване на тютюнопушенето с контролните интервенции, е в действителност значим метод, по който можем да оценим какво работи, с цел да помогне на хората да се откажат от пушенето “, сподели общественият академик Кейтлин Нотли от Британския университет в Източна Англия.

„ Този мрежов мета-анализ демонстрира, че електронните цигари, варениклин и цитизин са ефикасни помощни средства за прекъсване на тютюнопушенето. Два пъти повече хора са съумели да спрат да пушат, употребявайки едно от тези помощни средства спрямо контролните условия “, продължи тя.

Авторите на проучването не считат, че повече доказателства ще трансформират ясните резултати, макар че повече данни във връзка с страничните резултати и най-хубавите комбинации от медикаменти и поведенческа поддръжка биха били потребни.

Повечето изследвания са извършени в страни с по-високи приходи, тъй че доказателствата от страните с по-ниски приходи са нищожни. Екипът се надява, че бъдещите изследвания ще прегледат по какъв начин социално-икономическият статус въздейства върху отказването от тютюнопушене.

„ Много е мъчно да се откаже. Има няколко продукта, които могат да оказват помощ с това, само че относителната успеваемост на тези способи от дълго време не е сигурна “, означи Линдсън. „ Нашето проучване се гмурка надълбоко в света на прекъсването на тютюнопушенето… предоставяйки на хората, които пушат, здравните експерти и политиците надеждни данни, с цел да вземат осведомени решения. “ /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР