Екип от астрономи от Университетския колеж в Лондон откриха водни

...
Екип от астрономи от Университетския колеж в Лондон откриха водни
Коментари Харесай

Откриха вода в атмосферата на потенциално обитаема екзопланета за първи път

Екип от астрономи от Университетския лицей в Лондон откриха водни молекули в атмосферата на относително близка до нас екзопланета – супер Земя, която е два пъти по-голяма като размер и с 8 пъти по-гигантска маса по отношение на нас. Обектът се намира в обитаемата зона на своята звезда, което прави това изобретение първото по рода си.

Планетата, известна като K2-12b, се намира на 110 светлинни години. Тя орбитира алено дждуже на всеки 33 дни и даже си има собствен сателит – друга супер Земя, която обаче е прекомерно покрай звездата и евентуално е прекомерно гореща, с цел да поддържа живот. Що се отнася до атмосферата на K2-12b обаче, астрономите са безапелационни, че в нея участват ясно откроими следи от вода.

„ Откриването на вода в евентуално населен свят, друг от Земята, е в действителност вълнуващо – споделя доктор Ангелос Циарас, водещият създател на изследването. – K2-18b не е Земя 2.0, защото е доста по-тежка и с по-различна атмосферна комбинация. Тя обаче ни приближава по-близо до отговора на безконечния въпрос „ Уникална ли е Земята? “.

Екипът е тествал няколко модела за атмосферата на планетата - с водно наличие, вариращо от 50 до 0.01 %. За информация, цената на Земята е сред 0.01 и 4 %. Някои от тези модели са имали облаци, други – не. Реалистично видяно обаче K2-18b евентуално не е изключително облачна, защото атмосферата ѝ е задоволително транспарантна и водните излъчвания не се виждат.

Съществува въпросът и за естеството на тази супер Земя. Все още не разполагаме с технологията, която да ни разреши да заснемем планетата непосредствено. Затова не можем да кажем изрично какво има на нея. Предвид обстоятелството обаче, че плътността ѝ е сходна с тази на Марс, повърхността най-вероятно е солидна.

Естествено, това, че в атмосферата има вода, не значи автоматизирано, че ще я открием и на повърхността. Екипът признава, че се нуждае от още данни, с цел да научи повече детайлности за K2-18b.

" През идващите няколко десетилетия ще се натъкнем на още голям брой нови супер Земи. Това евентуално е първото изобретение на една от множеството потенциално обитаеми планети. И освен тъй като супер Земи като K2-18b са най-често срещаните планети в галактиката, а заради обстоятелството, че алените джуджета (звезди, по-малки от нашето Слънце), са най-разпространените ", прибавя доктор Инго Уолдман, съавтор на изследването.

Източник: Nature Astronomy

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР