Екип от американски изследователи, в сътрудничество със свои колеги от

...
Екип от американски изследователи, в сътрудничество със свои колеги от
Коментари Харесай

Откриха нова „огромна древна цивилизация на маите“ на 2000 години

Екип от американски откриватели, в съдействие със свои сътрудници от Франция и Гватемала, е разкрил незнайна до момента 2000-годишна цивилизация на маите в северна Гватемала. В публикацията си, оповестена в списание Ancient Mesoamerica, групата показва, че откритието е направено благодарение на технологията LiDAR.

LiDAR е система, сходна на радара, само че се основава на лазерна светлина, а не на радиовълни. През последните години тя се употребява за сканиране на части от гъсти тропически дъждовни гори и разкриване на следи от антични цивилизации. Лазерите, употребявани в такива системи, са в положение да обхванат през растителните покриви на тропическите гори, разкривайки какво има под тях.

В рамките на това ново начинание откривателите прелитат над елементи от Гватемала за да картографират местността. По време на полета обаче те се натъкват на нещо, което разказват като „ голяма антична цивилизация на маите “.

При проучването на картите екипът съумява да разпознава повече от 1000 селища на античната цивилизация, обхващащи почти 1000 квадратни километра, множеството от които са били свързани с голям брой пътища. Изследователите са съумели също по този начин да открият, че тогавашните селища са били гъсто обитаеми - изобретение, противоречащо на теориите, съгласно които ранните мезоамерикански селища са били по-скоро с малко поданици.

Пътната система на античната цивилизация се разгръща на общо 177 километра, което е разрешавало на нейните членове относително елементарно да посещават прилежащите селища. Изследователите означават, че пътната мрежа е разрешавала да се поставят „ групови трудови старания “.

Учените са разкрили и доказателства за наличиети на огромни платформи и пирамиди в някои селища, които съгласно тях са служили като централизирани центрове за работа, отдих и политика. Те означават също по този начин, че в някои от селищата е имало спортни стадиони. Древната цивилизация е построила и канали за транспорт на вода и резервоари за задържането ѝ, с цел да могат да я употребяват през сухите интервали.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР