Екип археолози, спонсорирани от изданието National Geographic, не откриха следи

...
Екип археолози, спонсорирани от изданието National Geographic, не откриха следи
Коментари Харесай

Нефертити все още липсва

Екип археолози, спонсорирани от изданието National Geographic, не откриха следи от тайната стая в гробницата на Тутанкамон, в която съгласно историка Николас Рийвс би следвало да се намира неговата мащеха Нефертити, оповестява Live Science.

„ Ако в стената имаше кухини, то на нашите радарни фотоси щеше да има присъщи отблясъци на радиовълни. Такива няма, значи там не съществуват стаи “, споделя Дин Гудман (Dean Goodman), един от участниците в експедицията, проведена от сп. National Geographic.

В началото на август предходната година английският историк и археолог Николас Рийвс разгласява на уеб страницата Academia.edu сензационна публикация, в която въз основа на HD фотоси прави съмнение, че зад една от стените в гробницата на Тутанкамон може да се крие гробницата на Нефертити – негова мащеха и жена на фараона модернизатор Аменхотеп.

  • Гробницата на Нефертити е в гробницата на Тутанкамон?

Тази история притегли вниманието на други египтолози и на египетските управляващи, които дадоха разрешение на Рийвс и екипа му да изследват стените на гробницата с радари. През февруари и март тази година в пресата се появи изказванието на Рийвс, че той е съумял да открие тайното помещение. И двете изявления бяха съпроводени от мнения на негови съперници, такива като Захи Хавас, някогашен секретар на Съвета по антики, който счита, че Рийвс не е намерил нищо.

Буквално преди няколко дни държавното управление на Египет в лицето Халед ал Анани съобщи в отговор на желанието на Рийвс за вероятното отваряне на едната от стените на гробницата, че сходни научни проучвания, които подразбират вреди за монумент на културата, няма да се организират по принцип.

Споровете сред Рийвс, неговите последователи и съперници принудиха цяла редица други научни екипи, в това число Гудман и сътрудниците му, както и японския археолог Хирокацу Уатанабе (Hirokatsu Watanabe), да проведат свои лични проучвания на стените на гробницата.

Както оповестява Live Science, те са довели до противоположни резултати – Гудман и сътрудниците му не са разкрили следи от гробницата на Нефертити, а Уатанабе е удостоверил изводите на Рийвс.

  • Почти откриха кралица Нефертити
  • Търсят при Тутанкамон майка му или жена му
  • Изследване удостовери скрити камери в гробницата на Тутанкамон

Ситуацията и разногласията се усложняват от това, че Ватанабе и Рийвс са разгласили и показали резултатите от своите работи, които са получили поддръжка от страна на Съвета по антиките на Египет, до момента в който Гудман към този момент пази резултатите от своите проучвания в загадка, опирайки се на съглашение с National Geographics.

Правителството на Египет на собствен ред към момента не губи очаквания и в близко време служителите възнамеряват независимо да ревизират изказванията на Рийвс, като се извърнат за помощ към неутрална група археолози, които евентуално ще бъдат японски експерти.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР