Екатерина Христова Старши мениджър, Банков и регулаторен риск Делойт България

...
Екатерина Христова Старши мениджър, Банков и регулаторен риск Делойт България
Коментари Харесай

Регулациите за банките в новата COVID-19 реалност

Екатерина Христова
Старши управител,
Банков и регулаторен риск
Делойт България ООД

За разлика от финансовата рецесия през 2008 година, този път банките не са източник на казуса. Но, както се изрази Андреа Енрия, ръководител на Надзорния съвет на ЕЦБ „...трябва да създадем такива условия, че банките да бъдат част от решението “ .

В динамично разрастващата се рецесия, Базелският Комитет, Европейската Централна Банка (ЕЦБ) и Европейският Банков Орган (ЕБО) реагираха със серия от изказвания и обяснения, като надграждаха своите инструкции в действен порядък.

Още на 12 март 2020 година ЕЦБ излезе със мнение, че следва да се подхващат поредност от стъпки, с цел да могат банките да не престават да извършват ролята си във финансирането на действителната стопанска система, защото икономическите резултати от ковид са явни и упованията са да бъдат основни за доста браншове.
Регулаторните отговори за справяне с провокациите на COVID-19 могат най-общо да се обобщят в четири посоки:

I. Облекчение на капитала и ликвидността

Целта на финансовите и ликвидните буфери е да разрешат на банките да устоят на стресови обстановки. Исторически, след рецесията от 2008 година Базелските стандарти бяха съществено ревизирани.

Базел III е първата вълна от промени ,

влизаща в действие през 2010 година. Те включват спомагателни условия за капитал и ликвидност, които по своята същина имат за цел да се употребяват в интервали на стрес. Това са защитеният финансов буфер (CCB), антицикличният финансов буфер (CCyB) и буфери за редовно значими банки. Бяха въведени и регулаторни условия към ликвидността – коефициентът на ликвидно покритие (LCR) и чистият коефициент на устойчиво финансиране (NSFR).

Следващата вълна от промени, познати като Базел IV,

има за цел да уточни и усъвършенства измерването на другите опасности. Поради рецесията с COVID-19, въвеждането на Базел IV се отсрочва с 1 година - за 1 януари 2023 година.

ЕБО предлага на националните надзори да употребяват пълноценно, когато е уместно, гъвкавостта, вградена в регулаторната рамка за поддръжка на банковия бранш.

В нашия подтекст

Българска народна банка оповести, че отсрочва

плануваното нарастване на антицикличния финансов буфер (CCyB) през 2020 и 2021 година. Понастоящем условието за този буфер е 0.5%, а от 1 април беше планувано да стане 1%, надлежно от 1 януари 2021 година - 1.5 на 100.

С цел да се поддържа постоянна капитализация в банковата система, ЕБО настоятелно приканва всички банки да се въздържат от разпределение на дивиденти или назад изкупуване на акции , което води до систематизиране на капитал отвън банковата система.

Друга основна мярка в посока облекчение капитала и ликвидността на финансовите институции са препоръчаните промени в Регламента за финансови условия.

Поради нуждата от подобаващ отговор на пандемията от COVID-19, Европейската комисия разгласява предложение за изменение на

Регламента за финансови условия,

ориентирано към поддръжка на банковия бранш.

Преходните разпореждания на Регламента за финансови условия разрешават на институциите да прибавят назад към своя общ капитал от първи ред (CET1) част от всяко нарастване на провизиите заради въвеждането на МСФО 9. В подтекста на пандемията COVID-19 преходният период е изменен единствено за динамичния съставен елемент (нов петгодишен временен интервал 2020-2025).

Референтната дата за всяко нарастване на провизиите, които биха били предмет на разширените преходни договорености, е преместена от 1 януари 2018 година на 1 януари 2020 година, защото от тази дата спомагателните загуби, понесени от институциите, евентуално ще бъдат свързани с пандемията COVID-19.

Регламентът за финансови условия разрешава на институциите, които са избрали преди този момент да не употребяват преходните разпореждания, да трансформират това решение когато и да е през преходния интервал, след авансово утвърждение от техния способен орган.

Правилата за коефициента на ливъридж са изменени по повод третирането на експозиции към централната банка.

Допълнителният буфер за световно основни кредитни институции (G-SII) се отсрочва от 1 януари 2022 година на 1 януари 2023 година.

Основните моменти на предлагането за смяна на Регламента за финансови условия са третирания, които бяха утвърдени и оповестени да влязат в действие през юни 2021 година, само че заради позитивния им резултат за банките са препоръчани за предплатено използване:

а) По-ниско рисково тегло (35% рисково тегло) за експозиции на дребно - тук влизат заеми, предоставени на пенсионери или чиновници с непрекъснат контракт против безусловното прекачване на част от пенсията или заплатата на кредитополучателя на кредитната институция;

б) Допълнителен подкрепящ фактор 85% за експозиции към дребни и междинни предприятия (МСП);

в) Допълнителен подкрепящ фактор 75% за експозиции към предприятия, които оперират или финансират структури или уреди, системи и мрежи, които дават или поддържат съществени публични услуги;

г) Софтуерните активи, чиято стойност не се въздейства значително от несъстоятелността или ликвидацията на институция, не следва да подлежат на приспадане от финансовата база от първи ред. Прилагането на правила по отношение на освобождението от отчисления от първи ред на рационално оценени софтуерни активи е ускорено до датата на влизане в действие на регулаторните механически стандарти (вместо 12 месеца след тази дата).

II. Гъвкавост при пруденциалното отнасяне
Европейският банков орган подчертава върху нуждата кредитните институции да концентрират своите старания в ефикасното ръководство и готовността за рецесии. В този подтекст проектите за възобновяване на финансовата и икономическата жизненост на институциите в условия на стрес, би трябвало да бъдат динамично преглеждани и обновени.

И по една от значимите тематики –

класифицирането на експозиции

- ЕБО пледира към еластичност при установяване и систематизиране на експозиции като преструктурирани или в несъблюдение, когато банките ползват ограничения по мораториум в подтекста на COVID-19.

В тази връзка на 2 април 2020 година ЕБО разгласява Н асоки при използването на

обществени и частни мораториуми

в заплащанията в подтекста на COVID-19 рецесията.

Насоките уголемяват определението за несъблюдение и класификацията за преструктуриране, залегнало в Регламента. Най-общо насоките третират следните тематики:

Общи

- Остават в действие условията за систематизиране на експозиции като преструктурирани и в неизпълнение;

- Законодателните и незаконодателни схеми за мораториуми, въведени в отговор на пандемията COVID-19, не са характерни за кредитополучателя, защото те имат за цел да се оправят със систематичните опасности, които пораждат в стопанската система на ЕС;

- Институциите би трябвало да продължат да разпознават съответно обстановките, в които кредитополучателите изпитват финансови усложнения и да ги класифицират в сходство със съществуващия правилник. Това е от решаващо значение за даването на вярна информация за качеството на портфейлите на банките и с цел да се подсигурява, че институциите са съответно капитализирани;

- ЕБО ще разпознава всички нужни условия за краткосрочно отчитане и обявяване за да следи за използването на ограниченията, въведени против COVID-19, и заемите, които попадат в обсега на актуалните насоки, отчитайки правилата на пропорция и резултатност при актуалните условия.

Условия на мораториумите

- Условия на които следва да дават отговор общите мораториуми по този начин, че да не се задейства подредба като преструктурирани:

- мораториумът да е отговор на пандемията – разгласен и прибавен преди 30 юни 2020 г.;
- мораториумът би трябвало да е всеобщо приложим;
- мораториумът би трябвало да се ползва за необятен кръг длъжници – характерен клас или подклас експозиция (търговия на дребно, МСП и т.н.), артикул или регион;
- не е наложителен, належащо е да се подаде заявление – би трябвало да се вземе решение преди 30 юни 2020 г.;
- един мораториум предлага идентични условия;
- мораториумът трансформира единствено проекта на заплащания - стопира, отсрочва или понижава заплащанията в стеснен интервал от време;
- не се отнася за нови заеми, отпуснати след започването на рецесията - съществуващи кредитни линии или възобновяване на револвиращи заеми не се смята за нов заем.

- Мораториумът не следва да се ползва за длъжници въз основа на тяхната платежоспособност. Например, не е задоволително мораториумът да се ползва единствено за длъжници, включени в листата за наблюдаване или тези клиенти, които са имали финансови усложнения преди началото на пандемията на COVID-19, защото това ясно би довело до подредба като преструктурирани. И назад, обсегът на мораториума може да се ограничи до изрядните длъжници, които не са изпитвали усложнения за заплащане преди използването на мораториума.

Вероятност за заплащане

- Банките следва да продължат да ползват своите естествени политики за постоянен обзор на вероятността за заплащане – нормално автоматизиран метод за експозиции на дребно и разбор за корпоративни експозиции;
- Ако проектът за заплащане е преразгледан заради използването на мораториума, оценката на вероятността за заплащане следва да се основава на новия план;
- Наличието на всякакво съкращаване на кредитния риск (напр. държавни гаранции) не освобождава банката от задължението да прави оценка на вероятността за заплащане на длъжника да заплаща или да се отразява на този разбор.

III. Оперативни облекчения във връзка с надзора

Третата група от регулаторните отговори в помощ на банките за справяне с провокациите от рецесията са оперативни облекчения във връзка с надзора.

Общоевропейският стрес тест, плануван за 2021 година се отсрочва ,

с цел да разреши на банките да се съсредоточат и да подсигуряват непрекъснатост на главните си интервенции, в това число и поддръжка за своите клиенти.

ЕБО предлага на националните надзорни органи да възнамеряват надзорните си действия, в това число инспекции на място, по прагматичен и еластичен метод и вероятно да отсрочат тези, които не са от значително значение. Този метод включва и отсрочване на съществуващите периоди за премахване на рекомендации от предишни надзорни инспекции.

За да поддържа фокусирането на банките върху основните интервенции и да ограничи несъществените претенции в кратковременен проект, ЕБО ще преразгледа всички интензивности, изискващи данни от банките. Насърчават се способените органи и органите по преструктуриране да отсрочат периодите за някои детайли на надзорната отчетност, без да се излага на риск достъпа до значимата информация.

В допълнение, на 22 април ЕБО излезе с изказване по отношение на правилата на успеваемост, еластичност и прагматизъм и по какъв начин те ще се ползват в Процеса на контролен обзор и оценка (SREP). SREP за 2020 година може да не включва задълбочена и всеобхватна оценка на всички опасности и уязвимости на институциите. За някои детайли на SREP, за които се смята, че не са директно наранени от рецесията или за които няма налична нова подобаваща информация, миналата надзорна оценка може да бъде непокътната.

(IV. Избягване на процикличност при МСФО 9

Последната група от ограничения е обвързвана с рекомендации по повод използването на МСФО 9. Банките би трябвало да отдават по-голяма тежест на дълготрайната постоянна вероятност, когато се правят оценка кредитни загуби, с цел да се избегне несъразмерната процикличност.

ЕЦБ ще даде централизирани макроикономически сюжети за подкрепяне на банките при използването на МСФО 9.

Изложените ограничения и облекчения за финансовия бранш са единствено част от целия боеприпас от насоки и мнения, които се разгласяват в последните няколко месеца. Основната цел на регулаторните органи е да се резервира стабилността на банковите системи, да се поддържат банките в ролята им да финансират действителната стопанска система и да се ограничи прехвърлянето на отрицателните резултати от действителната стопанска система към банковия бранш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР