ЕК обмисля ограничаване на цената на газа в Европа при извънредни систуации

...
Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване
Коментари Харесай

Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване на цената на газа в Европа в случай на проблеми с руските доставки на гориво. Това съобщи вестник „Ел Паис“, позовавайки се на проектодокумент, който може да бъде одобрен на 18 май.

Според вестника инициативата е част от пакет от мерки, които Брюксел подготвя в случай на извънредна ситуация с доставките на газ. Планът включва и "координирано разпределение и намаляване на търсенето", пише вестникът. Регулираната тарифа ще бъде в сила само при извънредни ситуации.

Брюксел смята, че мерките, предприети в рамките на националните планове, няма да бъдат достатъчни в случай на пълно прекъсване на доставките от Русия. ЕК изтъква, че ако подобен проблем засегне едновременно няколко държави-членки на ЕС, "ще са необходими допълнителни мерки". "Въз основа на принципа на солидарност намаляването на търсенето на газ в по-слабо засегнатите държави-членки следва да се разглежда в интерес на по-засегнатите държави", се посочва в проекта.

ЕК смята, че този вид пазарна намеса вероятно ще изисква "максимална регулирана цена на газа, доставян на европейските потребители и предприятия за срока на извънредната ситуация, обявена от ЕС". Една от възможностите е да се ограничи цената, на която се търгува газът на европейските фондови борси. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР