Ежедневният доклад на британското военно разузнаване за ситуацията на фронта

...
Ежедневният доклад на британското военно разузнаване за ситуацията на фронта
Коментари Харесай

Великобритания: Русия се стреми да укрепи позициите си в Южна Украйна

Ежедневният отчет на английското военно разузнаване за обстановката на фронта в Украйна подчертава върху прегрупиране на съветските сили и увеличаване на позициите им в Южна Украйна поради продължаващото контранастъпление на украинските войски в Херсонска област и засилената интензивност на украинските партизани в Южна Украйна, предава Руската работа на Би Би Си.

Миналата седмица целта на Русия евентуално беше да прегрупира частите си, с цел да укрепи позициите си в Южна Украйна, цитира news.bg.

Украинските сили не престават напъните си да пресечен съветските наземни информационни линии, които поддържат съветските сили на десния бряг на река Днепър. Украинските сили удариха още веднъж моста на язовира на водноелектрическата централа (ВЕЦ) в Каховка на 13 август, което съгласно известията направи моста негоден за тежкотоварни транспортни средства, заяви американският Институт за проучване на войната (ISW).

Южното оперативно командване на Украйна заяви на 10 август, че мостът на язовирната стена на Водноелектрическа централа Каховка е неспособен за потребление, въпреки че едвам на 12 август при втора офанзива това се случи.

Мостът Каховка беше единственият пътен мост, който съветските сили можеха да употребяват след сполучливите старания на украинските сили да извадят от употреба Антоновския пътен мост. Министерството на защитата на Обединеното кралство твърди, че съветските сили в този момент нямат мостове, които да могат да се употребяват за превозване на тежко съоръжение или доставки над река Днепър в Херсонска област и би трябвало да разчитат основно на понтонния ферибот, който са открили покрай автомобилния Антоновски мост.

В Донбас обаче подкрепяните от Русия сили (предимно милицията на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР) не престават да вършат опити за нахлуване северно от Донецк.

Особено яростни боеве се водят за село Пески, близо до летището в Донецк. Боевете за територията на селото евентуално ще продължат. Пески остава на фронтовата линия на разграничение в Донбас от 2014 г и съставлява значим упорен пункт на украинската войска. Руската офанзива евентуално е ориентирана към завладяването на автомагистрала M04 - главният метод към Донецк от запад. Русия през вчерашния ден заяви, че е превзела селото, само че към този момент тази информация не е доказана от украинската страна.

На 13 август вечерта " три ракети от реактивната система за залпов пукотевица " Ураган " са поразили пристанищната инфраструктура в град Николаев. Без човешки загуби ", оповестиха от Оперативно командване " Юг " на украинската войска.

По-рано ръководителят на Министерството на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков съобщи, че в случай че изискванията на " зърнената договорка " бъдат изпълнени, управляващите ще преминат към съвещания за обновяване на работата на пристанище Николаев. Според него пристанището не е включено в първия стадий на договорката, защото там се водят дейни бойни дейности.

В известието на ОК " Юг " се споделя още, че час след удара по пристанищната инфраструктура на Николаев " шест ракети от реактивната система за залпов огън " Смерч " са поразили жилищни региони и промишлени уреди на града ". Те означиха, че един човек е ранен и няколко здания са потърпевши.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР