Ех, този цирк“ е заглавието на изложбата, която Регионалният исторически

...
Ех, този цирк“ е заглавието на изложбата, която Регионалният исторически
Коментари Харесай

Регионалният исторически музей в София разказва историята на българския цирк

„ Ех, този цирк “ е заглавието на изложбата, която Регионалният исторически музей – София (РИМ-София) открива публично на 12 септември. Експозицията може да бъде забелязана до 1 октомври на пл. „ Бански “ 1.

От РИМ-София изясняват, че в центъра на изложбата е разказът за тогавашното здание на Софийския държавен цирк – новаторско постижение на архитектите Ерослав Станков и Костадинка Станкова-Мутафова. 

Организаторите на изложбата напомнят, че постройката е издигната на пл. „ Солни пазар “ в столицата. Съществува към 20 години, преди пожар да я заличи на 25 септември 1983 година Сред акцентите в изложбата ще бъде особено изработен макет на зданието. От времето на идейното основаване на постройката са непокътнати и изложени авторски скици и чертежи. Те са допълнени с фотографии от разнообразни интервали. Представата за съществуването на Софийския държавен цирк е обогатена с достоверни плакати от неговите представления и стратегии за цялостната му активност. Някои от експонатите са показани мултимедийно и чрез видео фрагменти.

Временната експозиция е директно обвързвана и с поклонението към българското цирково изкуство и многочислените актьори и артистични семейства, професионално посветили се на него. Регионалният исторически музей – София реализира изложбата в съдействие с Драгомир Драганов и Константин Ачков (семеен списък Станкови), означават уредниците на експозицията.

„ Изложбата отдава респект на създателите на Българското цирково изкуство - П. Панайотов и К. Шалганов, Т. Пиронков, Анг. Димитров, Н. Димитров – Пощата, Лазар и Александър Добрич, Васил и Тошко Козарови, Ст. Лазаров, династията Орландо Валдемар, Н. Панов, Анг. Божилов, братя Ковачеви, братя Силаги, братя Мечкарови, семействата Бакански – Нанови, Славови, Романови, Кeхайови, клоуните К. Кертиков, Коко, Чарли, Седой, Фери, Мишката, Боби и доста други “, споделят от РИМ-София. 

По време на изложбата „ Ех, този цирк “ ще има и съпътстващи събития. На 17 септември ще има вълшебен театър „ Мagic Mario “ and „ Hedon “ пред постройката на Регионалния исторически музей – София на пл. „ Бански “. На 25 септември ще се състои прожекция на документалния филм „ Мокър от дъжд не се бои “ на същото място.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР