Египтянин, който отвлече самолет на EgyptAir с вътрешен полет през

...
Египтянин, който отвлече самолет на EgyptAir с вътрешен полет през
Коментари Харесай

Кипър екстрадира египтянина, отвлякъл самолет на EgyptAir през 2016 г.

Египтянин, който отвлече аероплан на EgyptAir с вътрешен полет през 2016 година и подреди на водачите да го приземят в Кипър, е екстрадиран в родината си, откакто се съобщи в дългогодишна правосъдна борба, оповестиха управляващите, представени от АП.

Саиф Един Мустафа е бил върнат в Египет късно през вчерашния ден, където ще бъде разследван и съден за случая. Правосъдният министър на Кипър съобщи пред медията, че Мустафа е бил екстрадиран, откакто се е отказал в тригодишна правосъдна борба да предотврати изгонването.

Мустафа оспорваше изгонването на основата, че ще бъде изтезаван и няма да получи обективен развой в Египет.

Той отвлече аероплан на EgyptAir през март 2016 година, употребявайки подправен шахидски колан с експлозиви. Самолетът беше отклонен към Кипър. Шестчасова драма на летището в Ларнака приключи спокойно и всички 72 пасажери и екипажът бяха освободени, а Мустафа беше задържан.

Самият той сподели пред кипърски съд, че не е желал да нарани никого и че просто се е опитвал да изобличи " фашисткия режим " на президента Абдел Фатах ал Сиси, както и да бъдат освободени 63 дами, които са в египетски затвор. Но прокуратурата разгласи, че Мустафа е признал в писмени показания пред полицията, че е похитил самолета в опит да се сплоти с кипърското си семейство, с което се е разделил преди 24 година

В последна сметка 62-годишният решил да се върне в Египет и да се изправи пред правораздаването, макар че се притеснява от изтезания. Египет и Кипър са сключили контракт за екстрадиция през 1996 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР