Египетско-германска експедиция откри първия изцяло запазен зодиак на тавана на

...
Египетско-германска експедиция откри първия изцяло запазен зодиак на тавана на
Коментари Харесай

Откриха изцяло запазен зодиак в Египет

Египетско-германска експедиция откри първия напълно непокътнат зодиак на тавана на храма в град Есна , който се намира на западния бряг на река Нил, на 55 километра южно от Луксор, заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата. Цветните релефи са грейнали след петгодишна реставрационна работа, при която е отхвърлен слой от прахуляк и замърсявания.

Релефът съдържа дванадесетте зодиакални знака и планетите Юпитер, Сатурн и Марс. Изобразени са божества, животни и същества с магична мощ като змия с глава на овен и птица с глава на крокодил. 

“За първи път виждаме тези надписи и релефи в храма в Есна, ” споделя доктор Хишам ел Лейти, който управлява реставрационния план от египетска страна. По думите му такова изобретение не участва в изявленията на френския египтолог Серж Сонерон, който документира релефите в храма през 1963 и 1975 година. 

Зодиакът е част от астрономията на Древен Вавилон , която най-вероятно е била донесена от гърците, управлявали Египет през последните три епохи прочие н. е., показва ръководителят на екипа от Университета в Тюбинген, Германия, Кристиан Лайц. 

Въпреки известността на зодиака още в далечното минало, изображението му е необичайност в древноегипетските храмове. Освен този в Есна, са известни единствено двата зодиака в храма в Дендера (Дандара), като единият от тях е изнесен от Египет и се намира в Лувъра в Париж. 

Храмът в Есна , отдаден на бога на плодородието Хнум, датира от римския интервал. Изграждането му стартира при император Клавдий, който ръководи от 41 до 54 година, а украсата му е приключена по времето на Деций Траян, който заема престола от 249 до 251 година. 

През 19-и и 20-и век местността към храма се застроява и заселва, като античната постройка даже е употребена като склад за памук . Проектът за реставрацията му стартира през 2018 година.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР