Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси потвърди, че ще се кандидатира

...
Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси потвърди, че ще се кандидатира
Коментари Харесай

Президентът на Египет ас-Сиси ще се кандидатира за трети мандат, опозицията осъди натиска

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси удостовери, че ще се кандидатира за трети мандат на изборите, планувани за декември.

Изборите, които ел-Сиси се чака да завоюва, идват в миг, когато Египет се бори с икономическа рецесия, рекордна инфлация, внезапно обезценена локална валута и изказвания на политическата съпротива, че нейните претенденти са подложени на тормоз и заплашване.

Продължавайте да четете

лист от 4 елементаЕгипет ще организира президентски избор през декември, защото икономическата рецесия се утежнява Емирските и египетските централни банки се спогаждат за договорка за валутен суап Ключов американски законодател приканва за прекъсване на милиони долари в помощ за Египет Пожарът в полицейския комплекс в египетската Исмаилия е овладян след работно време завършек на списъка

„ Реших да се предлагам, с цел да осъществя фантазията си по време на нов президентски мандат “, сподели ел-Сиси, правейки известието по време на телевизионна тирада в понеделник вечерта.

„ Призовавам всички египтяни да вземат участие в тази демократична сцена, с цел да изберат с патриотичната си съвест кой е заслужен “, сподели той.

Съобщава се, че към 65 милиона египтяни имат право да гласоподават на изборите, които ще се проведат в продължение на три дни от 10 до 12 декември. Египтяните, живеещи в чужбина, ще могат да гласоподават на 1-3 декември.


Шепа политици към този момент бяха оповестили кандидатурите си да се кандидатират за президент, само че никой не съставлява съществено предизвикателство за ел-Сиси, който е на власт от 2014 година, откакто управлява армията за отстраняването на първия демократично определен президент на Египет Мохамед Морси от Мюсюлмански братя през 2013 година

Ел Сиси беше разгласен за победител в президентските избори през 2014 година и 2018 година с 97 % от гласовете.

Египет стана очевидец на репресии против свободата на изложение по времето на ел-Сиси със стотици деятели и политически съперници, затворени или принудени да преминат в заточение, което докара до митинги от страна на бранители на правата на индивида.

Мюсюлманското приятелство е неразрешено като „ терористична “ организация и разпокъсаната политическа съпротива в Египет твърди, че е под напън преди изборите.


Кампанията на Ахмед ал-Тантауи, някогашен член на Народното събрание и най-известният евентуален конкурент на ел-Сиси, се оплака, че жителите са били възпрепятствани, когато са се пробвали да записват поддръжката си за неговата кандидатура.

Потенциалните претенденти се нуждаят от 25 000 обществени подписа или поддръжката на 20 членове на мощно подкрепящ Сиси парламент, с цел да се кандидатират за избори.

На доста от тези, които се явиха в държавните нотариални адвокатски фирми, с цел да записват поддръжката си за ал-Тантауи, им беше казано, че системата за регистрация не работи, подредиха им да се върнат по-късно или да се записват някъде другаде, сподели пред Ройтерс ръководителят на акцията на опозиционера Мохамед Абол Деяр осведомителна организация.

Гражданското демократично придвижване, което сплотява няколко дребни опозиционни партии, също сподели в изказване в неделя, че е имало голям брой нарушавания против жители, опитващи се да предлагат претенденти, които да се опълчват на Ел Сиси.

Националната изборна работа на Египет споделя, че проверява тъжби и назова сходни изказвания неоснователни.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР