Египет е подписал споразумение с кипърска фирма да постави 310-километров

...
Египет е подписал споразумение с кипърска фирма да постави 310-километров
Коментари Харесай

310-километров кабел под Средиземно море ще доставя ток от Египет до Европа

Египет е подписал съглашение с кипърска компания да сложи 310-километров кабел под Средиземно море, с цел да изнася електрическа енергия в Европа, оповестиха от компанията, представени от Arab News.

Базираната в Никозия EuroAfrica разказва договорката, на стойност почти 2 милиарда евро, като "забележителна ". "Кипър в този момент се трансформира в основен център за транспорт на електрическа енергия от Африка в Европа ", съобщи ръководителят на компанията Йоанис Касулидес.Предполага се, че планът ще отнеме 36 месеца за осъществяване от началото на строителството, като най-ниската точка е 3 000 метра под морското ниво.

Във Фаза 1 междусистемният електропровод ще е с потенциал от 1000 MW, който може да бъде усъвършенстван до 2000 MW на по-късен стадий. "Националната електрическа мрежа на Египет ще бъде обвързвана с европейската електроенергийна система посредством Кипър и ще способства за енергийната сигурност ", сподели Касулидес. След рецесиите в Крим и Източна Украйна Европейски Съюз се стреми да създаде различни източници на сила, с цел да понижи зависимостта си от вноса на газ от Русия.

През миналата година газ стартира да тече от четири огромни нови полета край крайбрежията на Средиземно море в Египет, а производството към този момент е задоволително за облекчаване на вътрешните потребности.

Най-гъсто обитаемата страна в арабския свят в този момент се стреми да развие инфраструктурата, с цел да изнася новооткритото енергийно благосъстояние, както полутечен природен газ, по този начин и електричество. Египет също се стреми да внася газ от полета отвън Кипър и Израел, с цел да усили рентабилността на новите уреди за втечняване и експорт, които развива на средиземноморското крайбрежие.

През септември Египет подписа съглашение с Кипър за създаване на подводен водопровод, който да изпомпва кипърския офшорен газ за Египет за преправка за износа в Европа. Плановете доведоха до по-близки източносредиземноморски връзки, като Кипър, Египет, Гърция и Израел организират постоянни срещи на високо ниво.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР