Ефективна присъда от 11 години постанови Апелативен съд – Бургас

...
Ефективна присъда от 11 години постанови Апелативен съд – Бургас
Коментари Харесай

Марио ще лежи 17 години за жестокото убийство на дядо си

Ефективна присъда от 11 години постанови Апелативен съд – Бургас за Станислав В., приет за отговорен в убийството на 72-годишния Васил П. от село Люлин, община Стралджа.

Със свое решение въззивната инстанция промени присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като понижи наказването на Станислав В. с четири години. В останалата част присъдата е доказана. С нея другият участник в закононарушението Марио М., внук на убития възрастен мъж, е наказан на 17 години отнемане от независимост. Двамата подсъдими от гр. Бургас ще изтърпят наказванията си при първичен " непоколебим “ режим.

Марио М. (23 г.) и Станислав В.(28г.) са приети за отговорни за това, че на 20.09.2016 година, към 20,00 - 21,00 часа, съзнателно са умъртвили в дома му дядото на Марио - Васил П., като действието е осъществено по изключително непосилен за убития метод. До закононарушението се стига откакто спорът сред дядо и внук за пари ескалира при отхвърли на дядото за следващ път да помогне на своя роднина със средства. Възрастният мъж умира след задушаване с въже, като по тялото му са открити счупвания и следи от голям брой пострадвания.

Въззивната инстанция е намерила, че в наложеното на подсъдимия Станислав. В. наказване от 15 години " отнемане от независимост “ е налице очевидна неправда. Пълните признания на Станислав в хода на досъдебното произвеждане в огромна степен са съдействали да разкриването на обективната истина. Според Апелативния съд не е задоволително оценен фактът, че подсъдимият Станислав е правилен и предан другар и подготвен на всичко, с цел да помогне на хората, на които държи и това е водещият му претекст да закара до с. Люлин приятеля си от детинство Марио с лекия автомобил на сестра му.

Именно неговата пословична /според свидетелските показания и заключението на комплексната психолого-психиатрична експертиза/ преданост и подготвеност да помогне са водещи и при присъединяване му като съучастник в умъртвяването на дядото на Марио. Не са регистрирани и съобразени в задоволителна степен доста положителните характеристични данни на подсъдимия, за които има приложени по делото характерности на предходните му работодатели.

Въззивният съд е намерил, че са налице многочислени смекчаващи виновността условия и следва да наложи на Станислав В. наказване от 11 години " отнемане от независимост “, приемайки, че този размер се явява съгласуван и с ниската му степен на персонална социална заплаха. С по този начин поправеното наказване на подсъдимия биха се постигнали задачите на генералната и специфична предварителна защита на закона, означават апелативните съдии.

По отношение на наложеното на Марио М. наказване от 17 години " отнемане от независимост “ въззивната инстанция е показала в решението си, че е незаслужено занижено. Неглижирана е главната му и водеща роля при реализиране на убийството както и трайната му злост към индивида, който го е отгледал и възпитавал в продължение на доста години. Не са регистрирани и съобразени в задоволителна степен от първоинстанционния съд и непрекъснатите му опити да се домогне до парите на възрастния човек, за който намерено приказва, че е " свидлив “ и е " дебитор “ на него и баба му, т.к не дава пари за тяхната прехрана.

Бургаският апелативен съд няма законова опция да завиши наказването на Марио М. заради неналичието на митинг от страна на държавното обвиняване. Решението предстои на обжалване и протестиране в 15-дневен период от съобщаването му на страните пред Върховен касационен съд.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР