Ефектът от въвеждането на новите изисквания за съдържанието на касовите

...
Ефектът от въвеждането на новите изисквания за съдържанието на касовите
Коментари Харесай

Бизнесът: Ефектът от Наредба 18 за касовите апарати ще е негативен


Ефектът от въвеждането на новите условия за наличието на касовите бележки, издавани от бензиностанциите ще е отрицателен. Това очакване показа в утринния блок на Би Ти Ви изпълнителният шеф на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев.

Както е известно условията са част от новата разпоредба за касовите апарати (Наредба 18), която ще би трябвало да влезе в действие от първи октомври и към този момент бе отсрочена един път. Предварителните планове на специалисти сочат, че средствата, които една бензиностанция ще би трябвало да отдели за замяна на фискалните устройства и за отбелязване на така наречен покупна цена ще са сред 5 и 7 хиляди лв., като за момента на монтирането и уговорката на личния състав би трябвало да се изключи потока от коли. За нов обект обаче към този момент става въпрос за към 15 до 20 хиляди евро.

Това не е единствената смяна, която ще се отрази на бранша и която е обвързвана с спомагателни разноски. В рамките единствено на няколко месеца се промени законът за горивата, в действие от края на юли е и новата разпоредба за горивата, а от първи октомври и наредбата за касовите апарати. Към този лист би трябвало да прибавим и резултата от ТОЛ-таксите. Едва ли бизнесът може да издържи финансово на всички тези промени. Още повече, че към този момент се приказва и за нови законодателни начинания.

Междувременно във вторник по самодейност на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) се организира среща сред членове на УС на асоциацията и посланици и представители на посолствата на Англия, Нидерландия, Австрия, Румъния и Гърция в България.

Домакин на срещата беше представителството на Европейската комисия в България, оповестява БПГА.

На срещата членовете на БПГА осведомиха представителите на дипломатическите задачи за опасенията си по отношение на влизането в действие на 01.10.2019 година на текстове от разпоредба Н-18 на Министъра на финансите и възможните отрицателни последици, които ще произтекат от това. Според текстовете от тази дата на касовите бележки, издавани на бензиностанциите, би трябвало да се добави нов атрибут „ покупна цена”.

Според БПГА сходно условие би противоречало на основополагащите правила на Европейски Съюз, както и на използваните в съюза правила за лоялна конкуренция, защитавани от член 101 от Договора за действие на Европейски Съюз.

Покупната цена е комерсиална загадка, обезпечена от интернационалното, европейското и националното право. Осветляването на сходна информация би могло да докара до деформиране на конкуренцията сред комерсиалните оператори, което не е в изгода нито на потребителите, нито на търговците и като цяло – на българската стопанска система, смятат от БПГА.

Въвеждането на сходно предписание би засегнало освен националния пазар, само че и съюзната търговия с горива, защото голям брой европейски компании правят вътрешнообщностни доставки на територията на страната.

От асоциацията акцентират, че оповестяването на покупна цена не носи справедлива спомагателна информация за потребителите, защото в нея не са включени редица разноски, които вършат фирмите, като да вземем за пример запазване на държавни запаси, разноски по употреба, логистични и маркетингови разноски.

БПГА осведоми посланиците и представителите на посолствата, че към този момент е потърсила среща с премиера господин Бойко Борисов, с цел да изложи опасенията си по отношение на влизането в действие на този текст от разпоредба Н-18.

Припомняме, че през предходната седмица против новата разпоредба се оповестиха и туроператорите. Според тяп използването на новата Наредба №18 е съвсем невероятно и те могат да изнесат бизнеса си от България.

Още през февруари по време на среща на Българска стопанска камара с премиера бе решено да има пролонгация при влизането в действие на новата Наредба №18, напомнят от бизнес организацията. Тогава от Национална агенция за приходите уверяваха, че фискалните устройства, за които се постановат промени по отношение на промените, наложени от разпоредба Н-18, са към 170 хиляди. От приходната организация също убеждаваха, че страната повече няма да пуска нови наредби за касовите апарати. Преди това финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че наредбата се отсрочва, само че това няма да важи за всички стопански оператори. За елементарните касови апарати, които нямат компютърна система за ръководство на продажбите и са регистрирани по Данък добавена стойност, срокът за нови касови апарати остана до 31 март. За тези, при които се постанова замяна на софтуера, срокът ще се удължи до края на септември.

От Българска стопанска камара обявиха, че новата разпоредба е злонамерена и инквизира българския бизнес.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР