Едва с 1.5% да се увеличи делът на децата от

...
Едва с 1.5% да се увеличи делът на децата от
Коментари Харесай

България си залага ниски цели за предучилищно обучение

Едва с 1.5% да се усили делът на децата от уязвимите групи, обхванати в предучилищно обучение - тази повече от скромна цел си слага България в проекта за деяние за 2019 година в осъществяване на Националната тактика за учене през целия живот (2014-2020), който е показан за публично разискване до 20 май. Както прилича на сходни документи, и този изобилства от ограничения и действия, които влизат в отговорностите на страната, а за голяма част от тях се разчита обичайно на европейско финансиране.

В последните години делът на малчуганите у нас, посещаващи детска градина, се усилваше с дребни стъпки - от 87.1% през 2013 година на 89.2% през 2016 година Последният отчет на Европейска комисия за обучение за 2018 година обаче установи утежняване на този индикатор - през 2017 година обхванатите деца у нас до 7 година в предучилищна подготовка спадат до 86.5% при междинен % в Европейски Съюз 94.8%. В проекта са представени други данни - за децата от уязвими групи, които би трябвало да бъдат обхванати в наложително предучилищно обучение. Според документа процентът им сега е 78.4%, а в края на 2021 година следва да се усили до 79.9%. Не е ясно за какво страната си слага толкоз ниска цел, в случай че имаме още много да догонваме останалите европейски страни. Задачата следва да бъде осъществена по план " Активно приобщаване в системата на предучилищното обучение " на Оперативна програма " Наука и обучение ", чийто общ бюджет е 82 млн. лева

За модернизиране и създаване на материалната база на съществуващи детски градини или нови такива, както и за възстановяване на достъпа до качествени предучилищни и обществени действия за деца в неравностойно състояние, са планувани 11.7 млн. лева по финансовия механизъм за европейското икономическо пространство (1.7 млн. лева са национално съфинансиране), излиза наяве още от показания проект.

За другата цел - понижаване на каузи на ранно отпадащите от учебно заведение възпитаници под 11%, ще се разчита основно на националната стратегия " Заедно за всяко дете ". Нейният бюджет е от символичните 300 хиляди лева - 100 хиляди лева са предопределени за екипите, които търсят и връщат в клас възпитаници, а останалите 200 хиляди лева са за поощряване на взаимоотношението с родителите. По този индикатор последно страната ни означи усъвършенстване - делът на прибързано напусналите образование младежи в България понижава от 13.8% през 2016 година на 12.7% през 2017 година За сметка на обаче не престават големите диспропорции сред огромните и дребните градове, а включването на ромите в образованието също остава основно предизвикателство пред страната ни. Тук най-вече се разчита на план " Подкрепа за триумф " по НОИР с бюджет от 127 млн. лева Очаква се процедурата да помогне за равния достъп до обучение на 120 хиляди възпитаници посредством разнообразни действия за превъзмогване на обучителни усложнения и пропуски при усвояването на образователния материал.

 

След последния звънец

 

От проекта на МОН не излиза наяве с какъв брой % страната си слага за цел да усили присъединяване на възрастните хора в учене през целия живот. В момента възрастните българи, включени в просветителни стратегии, са доста малко - едвам 2.3% по данни за 2017 година, което е много под междинното за Европейски Съюз от 10.9%. По плана " Нов късмет за триумф " на оперативната стратегия е планувано 10 хиляди лица над 16 година да се включат в курсове по ограмотяване (при 5819 подготвени досега). Финансово ще бъдат подкрепени и 600 просветителни плана на читалища, музеи и библиотеки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР