Едва понижение под 95 долара за барел би била причина

...
Едва понижение под 95 долара за барел би била причина
Коментари Харесай

Цените на петрола тръгнаха надолу

Едва намаляване под 95 $ за барел би била причина за безпокойствие

Цената на петрола понесе удар. Няма потребност обаче трейдърите на стоковата или на фондовата борса да изпадат в суматоха – до момента в който цената не се намали под несъмнено основно равнище, написа Barron’s, представен от.

Към петък цената на лекия недопечен нефт WTI се намали с близо 15% до към 104 $ за барел от многогодишния връх, който доближи при започване на март. Цената се увеличи до исторически високото равнище след началото на съветската инвазия в Украйна, която накара западните страни да наложат наказания върху съветския нефт, доста намалявайки световните доставки. Последващото намаляване се случи главно поради ограниченията на Федералния запас и на други централни банки, които нападателно покачват лихвените проценти, с цел да забавят инфлацията.

Въпреки че понижението в цената на WTI може да наподобява тревожно, към този момент евентуално е естествена промяна след растежи до неустойчиви равнища. При мартенския пик, когато цената се увеличи до 123 $ за барел, лекият недопечен нефт беше с към 60% над 200-дневната пълзяща междинна все още – най-далеч от междинната стойност от най-малко 20 години насам, сочат данни на Dow Jones Market Data. С други думи – това значи, че петролът се е отклонил надалеч оттатък дълготрайната си ценова наклонност и икономическите фундаменти.

Може би най-важното е, че цената на петрола към момента не се е намалила до обезпокоително равнище. Следващото основно равнище, което би трябвало да се следи, е сред 90 и 100 $ за барел, считат от Macro Risk Advisors. Това е диапазонът, в който се намираше цената на петрола тъкмо преди съветската инвазия в Украйна.

Понижение под 95 $ за барел ще бъде причина за безпокойствие, само че не и за суматоха към момента.

Следващото основно равнище би било от към 85 до 90 $ за барел.

Ако цената на петрола се задържи над това равнище, това ще удостовери, че суровината остава в по-широкия прогресивен тренд, следен през цялата година. Ако се намали под 85 $ за барел, ще последват по-резки спадове, предизвестяват от Macro Risk Advisors.

„ Спад под 85 $ за барел ще промени играта “, разяснява Джон Коловос, основен механически пълководец на Macro Risk Advisors.

Всички тези динамичности, несъмнено, имат непосредствено отражение върху акциите на петролните компании.

Цените на книжата на сдруженията в бранша се намаляват от скорошните върхове, достигнати през тази година. Ако петролът поевтинее до под 85 $ за барел, акциите в борсово търгувания фонд Energy Select Sector SPDR ще поевтинеят от актуалните 71 $ до под 68 $ – равнището им преди обвързваните с Русия поскъпвания. ETF-ът включва огромни имена от петролния свят, в това число Exxon, Chevron и ConocoPhillips.

Въпреки това, в случай че цената на петрола се увеличи покрай многогодишния си връх, който доближи през март, акциите в ETF-а могат също да нарастнат до върха от 92 $ – което би било растеж на цената им с към 30% по отношение на актуалното равнище.

Потенциалът за сходно възобновяване значи, че търговията с нефт би трябвало да е постоянна – най-малко в кратковременен проект.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР