Едва отдъхнали си след новината, че Делта вариантът се самоубива,

...
Едва отдъхнали си след новината, че Делта вариантът се самоубива,
Коментари Харесай

Тревога заради супер вируса. Забраниха полетите до Южна Африка

Едва отдъхнали си след новината, че Делта разновидността се самоубива, нова суматоха скова света. Омикрон. Така учените нарекоха новия вариант на COVID-19, който провокира същинска патика по света. Експертите от СЗО се събраха на изключително съвещание. Всички европейски страни не разрешиха полетите до Южна Африка.

Вирусолозите у нас към този момент го назовават " супер вирус ". Причината е, че до момента не е имало вид на ковид, който да има толкоз разновидности - над 50.

Освен в Южна Африка, " B.1.1.529 " към този момент е регистриран в Хонконг и Израел. А Белгия към този момент стана първата европейска страна, засякла разновидността при неимунизирано лице, върнало се от Египет.

Най-лошият сюжет съгласно вирусолозите ще е в случай че новият вид на ковид се окаже нов вариант.

„ Това би означавало, че имунният отговор, който имаме по отношение на предходни разновидности, няма да е задоволителен, а имунизациите може да не ни пазят. На процедура ще би трябвало да стартираме играта изначало ”, сподели проф. Радостина Александрова, вирусолог в Българска академия на науките. Големият брой разновидности тормози всички учени по света.

Още вести за борбата на света с ковид, четете

„ Повече от 30 са единствено в S белтъка - този, с който вирусът разпознава рецептора на клетката. Има обаче и разновидности, чиято функционалност не е ясна ”, изясни Александрова.

Този вирусен вид може да се окаже „ най-опасният, откриван до момента ”, считат английските управляващи.

Новият вид се предава по-лесно от Делта, а имунизациите, с които разполагаме сега, може да са по-малко ефикасни, сподели министърът на опазването на здравето на Англия Саджид Джавид.

Експерти от Световната здравна организация обаче не прибързват с изводите.

„ Ще ни отнеме няколко седмици, с цел да разберем какво влияние има този вид. Изследователите работят, с цел да схванат повече за разновидностите ”, сподели представителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

По-строги ограничения ще има и за българите, идващи от Южна Африка. Те ще остават под задъжителна 10-дневна карантина, след която ще бъдат тествани. Добрата вест е, че четвъртата вълна на пандемията у нас е овладяна, а на следващия ден се чака да излезем от тъмночервената зона, съобщи здравният министър. Ситуацията в лечебните заведения също последователно се възстановява.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР