Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно

...
Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно
Коментари Харесай

Световната банка: Едва около 10% от новите учители остават трайно в системата

Едва към 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в просветителната система. Повече от половината напущат още след първата си година в учебно заведение. Най-критична е втората година – след нея си потеглят приблизително 60% от тези, които са се задържали там до този миг. След третата година сменят специалността още 56% от новопостъпилите педагози.

Това сочат данните от изследване на Световната банка (СБ) за интервала 2014-2018 година

През 2019 година отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това евентуално е резултат от акцията за привличане на младежи към учителската специалност и повишението на заплатите в просветителната система. Този резултат обаче може да е краткотраен, в случай че не се вземат спомагателни марки за задържане на експертите в системата, показват създателите на проучването.

Естествено, най-многобройна е групата на напускащите педагози заради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 година те са били 18.7% от всички, излезли от учебно заведение. Това значи, че системата губи експерти в най-активната възраст, които имат максимален капацитет да се развиват и да вкарват новаторски практики, разясняват специалистите на Световната банка.

По поръчка на Министерството на образованието и науката (МОН) и с финансиране от Европейската комисия банката изготви " Пътна карта на политиките за учители ". Тя беше показана във вторник на кръгла маса, проведена от СБ и МОН. В центъра на събитието бяха основните потребности и политики за развиването на учители в България.

В документа са написани краткосрочни ограничения за подготовка на педагозите по отношение на потребностите им и тези на учениците. СБ предлага стратегия за въвеждане на начинаещи преподаватели в учителската специалност. Тя ще се основава на попечителство през първите две години в учебно заведение и ще включва разнообразни ограничения за тяхната поддръжка. Заложени са също образования за учителите-наставници, с цел да бъдат оптимално потребни на по-младите си сътрудници. Целта на друга стратегия е непрекъснатото повишение на квалификацията на учителите за преподаването да стане по-ефективно. Тук фокусът е подложен върху повишение на четивната просветеност на учениците.

Дългосрочните ограничения, препоръчани от СБ, включват възстановяване на управническия потенциал и преосмисляне на модела за професионално развиване на педагогическите експерти.

От Световната банка предлагат да се сътвори звено за събиране на данни за работната мощ в просветителната система, както и механизъм за премерване на компетентностите на база на уменията за преподаване по даден предмет, на цифровите умения, мотивацията, престижа, резултата върху ученето на децата и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР