Едва ли в наши дни има по-голяма мистерия от Бермудския

...
Едва ли в наши дни има по-голяма мистерия от Бермудския
Коментари Харесай

В Бермудския триъгълник ли попадат парите за интеграция на ромите?

Едва ли в наши дни има по-голяма тайнственост от Бермудския триъгълник. Дори митичната Атлантида не занимава човешкия разум толкоз, колкото тази част от Атлантическия океан. Интересът надали е единствено поради неразгаданите секрети, свързани с изчезналите кораби и самолети в тоя географски регион – и на други места в света стават произшествия с кораби и самолети, чиито остатъци не могат да бъдат открити . По-скоро се дължи на концентрацията на случаите в едно привидно неособено огромно пространство. Сигурно това е и обяснението наименованието „ Бермудски триъгълник “ към този момент да се е трансформирало в нарицателно за нещо окончателно изгубено.
Дали са изгубени окончателно милионите български лв., съсредоточени в опит за интеграция на ромската общественост? Досега резултатът клони към нула – системата на образованието към момента не е обхванала децата от този етнос. А резултатът е, че младите роми са необразовани в дословния смисъл . Това в случай че не е самобитен Бермудски триъгълник.
И да уточня – нямам никакви предубеждения към ромите като етнос. Дори назад – би трябвало да им се признае, че са колоритни, съобразителни, родени музиканти… Думата ми е за прахосаните средства , чието предопределение сякаш е да усъвършенства битието им, да се преодолее тяхната сегрегация. Неизвестно къде потъват парите за изплъзване на ромите от житейското тресавище, само че сигурно не отиват на вярното място. Ако не беше по този начин, все щеше да има някакъв резултат – било в мотивацията им да се образоват, било в дейното търсене на работа и реализацията им на трудовия пазар, било в понижаване на престъпността измежду тях. В случая резултатът на Бермудския триъгълник се демонстрира евентуално поради липса на съответен надзор върху отпуснатите средства и незадоволително справедлив разбор за изгодите и грешките.
Вероятно има нещо сбъркано в метода. Всички знаем, че няма смисъл да подаряваме риба на гладния , а да го научим да я лови. Но на процедура на какво научихме ромите – че имат права, само че не и отговорности като да си заплащат тока, да вземем за пример. Или че като бъдат съборени противозаконните им къщи, безусловно би трябвало да им бъде обезпечено общинско жилище. А също и че поради многочислените обществени помощи, просто няма потребност да поставят труд.
Преди всички избори те са най-ухажваната част от обществото ни . Политиците се заиграват с поставените в послушание от авторитетни ромски кланове, с цел да завоюват гласовете им, а по-късно не помнят за тях. До идващите избори. Дори няма да загатвам цената, против която продават вота си – в тази ситуация тя не е значима, без значение дали е под формата на предизборни кебапчета, или във финикийски знаци. По-важно е, че самите те знаят, че за следващ път са използвани, само че се оставят на течението на този ужасяващ въртоп на нашенския „ Бермудски триъгълник “. Сякаш са се примирили. И единствено понякога напущат „ зоната си на комфорт “ – гетата, в опит да се измъкнат от капсулата, в която се намират.
Но да се върнем отново на парите, с които би трябвало да се подкрепи интеграцията на хората от ромския етнос. В годините бяха стартирани разнообразни хрумвания – от даване на строителни материали за създаване на жилища до стипендии за деца от ромски генезис с триумф най-малко 3.50 , с цел да бъдат стимулирани да завършат приблизително обучение. Добре е при създаване на планове, ориентирани към тази част от обществото ни, да се даде сметка за търсения краен резултат. В противоположен случай се оказват безполезни и отново стигаме до резултата на Бермудския триъгълник. Защото каква ще е изгодата от безплатните строителни материали, в случай че тези къщи оформят следващото гето? Нали ще е по-добре ромите да имат съседи българи, вместо да бъдат капсулирани в средата си? Известно е, че деца от този етнос сполучливо се осъществят, единствено в случай че фамилиите им живеят отвън гетата.
Друг метод е да се засилва работата на модератори в ромските квартали . Здравната просвета, битката с отпадане от учебно заведение, безработицата, инфраструктурата са измежду най-проблемните тематики. Само по този начин ще се преодолее неприемливата за актуалното общество традиция малолетни девойки да раждат деца. А положителното обучение ще е от помощ на мощно конкурентния трудов пазар. Когато ромите имат сигурни приходи, те няма да протягат ръка към непознатото. Но преди този момент би трябвало да бъдат вкарани в учебно заведение, а и да добият трудови привички. Точно в образованието и професионалната подготовка на ромите би трябвало да се влага, защото такова влагане е с бърза възвръщаемост и е от изгода за националната стопанска система. Парите, дадени за ограмотяване, се връщат неведнъж.
Нужно е обаче средствата за интеграцията на ромите да са добре пресметнати. Ако не са задоволителни, резултатът от тях ще е непълен. Не би трябвало и да са прекалено много, защото всяко разхищаване единствено потвърждава непознаването на казуса или неговото преекспониране. Необходимо е да се намерения за стратегии с дълготраен резултат, а не краткотрайно решение на някой от проблемите. Много се залагаше на „ От обществени помощи към обезпечаване на претовареност “, само че тази стратегия не отговори на упованията. На всичко от горната страна някои кметове на дребни селища се възползват непозволено от труда на наетите по програмата – има редица сигнали, че тези хора се трудят на обекти, персонална благосъстоятелност на кмета на селото.
Интеграцията е комплициран и нескончаем развой. Изисква се самообладание и непримиримост и от двете страни. Тя не може да се случи от през днешния ден за на следващия ден. Страната ни ползва Национална тактика за консолидиране на ромите, обхващаща годините от 2012 до 2020, а към документа работи Национален проект за деяние за интервала 2015 – 2020 година След единствено две години евентуално ще бъдат регистрирани резултатите. И ще е забавно дали напъните са повлечени от стихията на българския „ Бермудски триъгълник “, или имат резултат.
Автор: Йорданка Калчева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР