Едва ли някой може да каже колко стотици милиони са

...
Едва ли някой може да каже колко стотици милиони са
Коментари Харесай

Арт проекти на Пловдив 2019“ засенчиха ромските фондации в точене на пари за благото на етноса

Едва ли някой може да каже какъв брой стотици милиони са изхарчени в името на ромите у нас за последните 27 години. Като се стартира от планове за ромска интеграция, ромско включване и десегрегация, финансирани по национални и европейски стратегии, от Световната и от Европейската банка за възобновяване и развиване, и се стигне до западните фондове. Като приключат парите, свършва и " включването ". В усвояването на средствата всеобщо се включиха ромските фондации, множеството от които бяха основани точно с тази цел. Какво по елементарно от това да поискаш пари за ограмотяване, десегрегация, здравна култура и обществени придобивки. В множеството случаи резултатът е нулев, а етносът – използван. Около 5 милиона са потънали единствено в просветителни планове, а ние продължаваме ли продължаваме да финансираме стратегии за образование по български на деца и възрастни, за които езикът не е майчин.

" Арт " планове, финансирани от " Пловдив 2019 ", са на път са засенчат  тези на ромските фондации. Клъстер " Махала " от апликационната книга дава картбланш за работа с ромската общественост по кварталите на града. Това добре, само че написаните по брюкселски обичай планове служат само създателите да си начешат крастата, да опитват всеки в своята област и да си го прибавят към CV-то, а последното, за което ги е грижа, е изгодата или смяната за тяхната таргет група на финала. Авторите на въпросните планове в множеството случаи за първи път стъпват в ромска махала, какво останало да познават спецификите на етноса и тънкостите в общуването с него.

В миг, в който един от целите на страната е обсег и задържане на децата в учебно заведение (а отпадналите са главно от ромски произход), в Столипиново ще учат ромчетата що е то сюжет и по какъв начин се прави кино разбор. Това би трябвало да се случва след часовете, в случай, че учителите поставят неимоверни старания да изкарат наложителната стратегия. Деца, които мъчно приказват български, ще навлизат в дебрите на Седмото изкуство. Убеден съм, че 95% от евентуалните участници в плана на съдружие " Седем " не са стъпвали в киносалон. Да, само че " Първи стъпки в киното ", финансиран по отворена покана " В последния миг ", планува 10 занимания за учениците, 5 от които ще са ориентирани към филмовия разбор и сценарната работа. В останалите децата ще пробват на процедура теоретичните познания и даже ще се опитат да снимат образователни филми. " Филм " не се и колебая, че ще има – дай им на ромите камера и им гледай сеира. И какво от това?

Беше обявено, че в ОУ " Панайот Волов " в Шекер махала ще се играе зрелище на ромски и български език. Училището разполага с театрална зала, която единствено си построи с пари от бюджета за изява на децата, само че учителите едвам удържаха по местата им учениците, които нехаеха за посланието от моноспекъла. Макар че актрисата Наталия Цекова е от ромски генезис и е приключила актьорско майсторство в НАТФИЗ. Въпреки старанието й да ги завладее, те избраха да се забавляват с мобилните телефони, чуваха се дюдюкания по адрес на сексапилната актриса, а на десетата минута след началото заизлизаха един след различен. Анонсът, че спектакълът се  базира на действителни истории на роми и фрагменти от техни митове, а концепцията за оправянето с трудностите в процеса на интеграция, останаха единствено на хартия.  Едно конкретизиране – в уеб страницата на фондацията написа, че спектакълът ще бъде подложен в три учебни заведения, само че присъединяване на учениците се свеждаше да това да бъдат аудитория.

Още два образеца:

В плана " Да научим от Столипиново " немските архитекти и актьори Мартин Калтвасер и Майк Ронц, взаимно с хора от квартала, ще строят краткотрайна конструкция на брега на Марица в Столипиново. Обосновката на плана е, че ще разобличава общоприетите стандарти във възприемането на ромската общественост и ще предизвиква междукултурното другарство посредством методите на изкуството.

" Пловдив Заедно: унищожаване на гетата и границите в квартал Столипиново - Пловдив “ е план, обвързван със обществената и социална интеграция и възстановяване на уменията за другарство и креативност на деца от ромската общественост в Столипиново. Дейностите плануват образуване на креативен курсове за деца с интерес към фотографията (как ли ще го установят), както и провеждането на спортни дейности  с деца и младежи сред 10- и 17-годишна възраст.

До момента не съм се натъкнал на план от " Махала " (може и да не съм чел внимателно), от който да има някаква практическа изгода. Все са съоръжения, театрални и кино опити, фотоизложби и така нататък Кои от кои по-подходящи за Столипиново, Арман, Шекер или Аджисан махала. С изключение на дребните планове, осъществени от читалищата. Между другото, финансирането там е най-оскъдно – оптималната сума е 3000 лв..

Без каквато и да е концепция за опълчване, само че планът на регион " Източен ", да вземем за пример – " Растем дружно ", в който деца и родители вървят дружно на спектакъл, мюзикъл, концерт, цирк, има много по-голям резултат и ги извежда от махалата.

Колко по-смислено би било да видят експонатите в Природонаучния, Археологическия или Историческия музей, да сглобяват там пъзели или да оцветяват, да се качат на Младежкия рид или да се разходят из Стария град и да научат нещо за Пловдив – града, в който живеят, само че не познават. Скучно и банално, нали? Изобщо не звучи помпозно, няма кой знае какво да се регистрира, а какво останало да обосновеш по брюкселски.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР