Едва ли някога сте се замисляли колко красива може да

...
Едва ли някога сте се замисляли колко красива може да
Коментари Харесай

Най-красивата банкнота в света

Едва ли в миналото сте се замисляли какъв брой красива може да е една банкнота. Обикновено колкото по-голяма е нейната номинална стойност, толкоз „ по-красива” е тя, тъй като ни прави по-богати. Не на същото мнение обаче са от Международното сдружение за банкноти, която включва колекционери и експерти. Основната му цел през последните близо 70 години е да предизвиква проучването на банкнотите по целия свят.

Тази година за най-красива беше определена банкнотата от 10 швейцарски франка. На ценителите на парите, които гледат на тях от друг ъгъл, въпросната банкнота е направила усещане със своя златист нюанс и внимателно изобразените върху нея ръце на диригент. Банкнотата е чудесно предпазена против фалшификации.



В тазгодишното съревнование са взели участие още и банкнотите от 10 лири на Шотландската кралска банка. На нея е изобразена Мери Самървил, която е изследователка, писателка, енциклопедист, математик и астроном. Също по този начин усещане е направила и 10-доларовата банкнота на Канадската банка. Тя е с блестящ виолетов нюанс.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР