Едва ли мнозина видяха нещо позитивно в провала на първичното

...
Едва ли мнозина видяха нещо позитивно в провала на първичното
Коментари Харесай

Дейвид Соломон: Провалът на WeWork е доказателство, че пазарът работи

Едва ли мнозина видяха нещо положително в неуспеха на първичното обществено предложение на стартъпа балон WeWork. Той освен срина компанията, разкривайки, че в реалност тя е в неплатежоспособност и на " изкуствено дишане " посредством финансови инжекции от SoftBank, само че и като цяло докара до песимизъм измежду вложителите във връзка с софтуерните стартъпи.

Но основният изпълнителен шеф на Goldman Sachs Дейвид Соломон съумя да извлече позитивен акцент от цялата история, която генерира загуби за капиталовото поделение на ръководената от него финансова институция от най-малко 80 млн. $. По време на Световния стопански конгрес в Давос, той уточни, че грандиозният крах на стартъпа е доказателство, че процесът за листване на тържищата работи.

Според Соломон, раздутата оценка на започващата компания не е била по виновност на финансовите институции. " Банките не правят оценка WeWork ", сподели той. " Банките ви дават модел. Вие казвате на компанията: " Ако можеш да ни докажеш, че този модел в действителност прави това, което твърди, тогава компанията може в действителност да има тази стойност на обществените пазари. "

Думите на основния изпълнителен шеф на Goldman Sachs не са изненадващи, поради разминаването на оценките, дадени от финансовите институции, преди акциите на стартъпа да се срутен. През 2018 година JPMorgan са споделили на някогашния основен изпълнителен шеф на WeWork, че могат да намерят купувачи на акциите ѝ по този начин, че тя да бъде оценена на 60 милиарда $, а съгласно Morgan Stanley пазарната капитализация е могла да се надуе даже до 100 милиарда $. На фона на последните, оценката, която самата Goldman Sachs е позволила, е съвсем консервативна - 90 милиарда $.

Но след неуспеха на първичното обществено предложение, Нюман напусна поста си, а SoftBank, която утрои оценката на WeWork посредством частни вложения, се оказа принудена да избавя стартъпа със средства на стойност 18,5 милиарда $ досега.

Нещо сходно се случи и с Uber, които имаха обещанието на Morgan Stanley, че могат да получат пазарна капитализация от 120 милиарда $. Компанията въпреки всичко съумя да се листне на тържищата, само че понастоящем оценката ѝ е съвсем двойно по-ниска от предвижданията на финансовото поделение на банката - 64 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР