Едва ли има друг такъв случай в новата българска история

...
Едва ли има друг такъв случай в новата българска история
Коментари Харесай

Доц. Тодор Чобанов за МОЧА: Паметникът е част от мащабна програма на комунистическата партия да подмени историята

" Едва ли има различен подобен случай в новата българска история - нееднократно, а два пъти Общинският съвет през 1993 и в този момент, март месец, взима едно и също решение, касаещо един и същи монумент ", разяснява историкът и някогашен заместник-кмет на София доцент Тодор Чобанов в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Според него тоталитарните внушения и пропагандата основават напрежение към този момент доста години в София.
 
" Паметникът е на метри от Народно събрание, от центъра на българския суверенитет. Далчев най-добре го е обяснил - би трябвало по-скромно място да се откри за този паметник. Не може да позволим, при изискване, че в българската столица липсват знаци на паметта за по-голяма част от българската история, да има сходен паметник с спорен темперамент. Неслучайно основава напрежение ", изясни историкът и добави, че градусът на напрежението се е покачил със започването на войната в Украйна.
 
За доцент Чобанов решението на Общинския съвет не е изненада, защото въпросът е поставян неведнъж през годините. " Темата е настояща, би трябвало да се мисли трезво и умерено, да се види какво се направило в Източна Европа - не сме единствените, изправени пред сходни проблеми ", даде образец някогашният заместник-кмет на София.
 
Паметникът е част от огромна стратегия на комунистическата партия да подмени историята, същинските обстоятелства, уточни доцент Чобанов.
 
" Трябва да се преподава предишното, само че би трябвало да се преподава правилно, а не с мнима агитация с измислени събития. В сърцето на българската столица няма по какъв начин да оставим празен площад, при изискване, че имаме недостиг ", обоснова се Чобанов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР