Едва 30 процента от тях се събират, преработват и използват

...
Едва 30 процента от тях се събират, преработват и използват
Коментари Харесай

26 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат в ЕС всяка година

Едва 30 % от тях се събират, преработват и употребяват наново. В началото на годината Брюксел разгласи война на пластмасовите боклуци, а през май предложи инструкция за намаляването на нездравословното им влияние им върху околната среща. Първите съответни стъпки са възбрана на потреблението на пластмаса в няколко продукта за еднократна приложимост - клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркали и пръчки за балони.

Ако директивата бъде утвърдена от Екологичен потенциал и Съвета, страните членки ще би трябвало да понижат потреблението на пластмасови съдове за хранителни артикули и пластмасови чаши. Производителите би трябвало сами да покриват част разноските за преправянето на опаковките от чипс и бомбони, цигарени фасове, мокри кърпички и пластмасови торбички.

Брюксел вкарва и условия за етикиране за избрани артикули като дамските превръзки, да вземем за пример. Етикетите би трябвало да съдържат информация по какъв начин да бъдат изхвърляни отпадъците, какви са негативните екологични последствия и какво е наличието на пластмаса в тях.

Държавите членки ще бъдат задължени към 2025 година да събират 90 от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост, да вземем за пример посредством депозитни системи. Целта на всички тези ограничения е Европа да откри метод да трансформира пластмасовите си боклуци в стопански запас. И, несъмнено, да понижи замърсяването на океаните и моретата, отбелязва Българска национална телевизия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР