Едва 24 екипажа са регистрирани за утрешния старт на 15-ото

...
Едва 24 екипажа са регистрирани за утрешния старт на 15-ото
Коментари Харесай

Скромен списък от екипажи за 15-ото издание на рали Твърдица

Едва 24 екипажа са регистрирани за утрешния старт на 15-ото рали Твърдица, което би трябвало да означи половината на шампионата в тази дисциплинираност за сезон 2019, съвсем на половина от броя на участниците, с които надпреварата в подбалканското градче означи юбилейното си издание преди пет години.

Но аргументите за внезапно намаляващият брой на участниците са колкото стопански, толкоз и продължаващият към този момент 16 месеца административно-съдебен спор сред федерацията с лишен от спортното министерство народен лиценз и е без интернационално самопризнание от ФИА БФАС и новосъздадената през есента Автомобилна федерация на България (АФБ), която има и двете лицензии.

Коя е формалната автомобилна власт, ще се произнесе първо Върховният административен съд в идващите месеци. Това, без подозрение, води и до разделянето на състезателите, което пък се отразява на броя на участниците във всички автомобилни дисциплини през спортния сезон тази година.

Макар и пред своя дребен празник, Рали Твърдица изпитва безусловно същите проблеми, още повече, че част от главните играчи в шампионата се оказаха блокирани от механически проблеми точно преди третото съревнование от шампионата. Общо сред 15 и 18 екипажа по разнообразни аргументи отхвърлиха старта на следващия ден.

В същото време обаче главните кандидати са на линия и от през днешния ден вършат детайлни мемоари за всички особености по трасетата на 7-те скоростни стадия (общо 82.13 км).
Списъкът на балканското рали, което е мощно примамливо за екипажите с едни от най-хубавите скоростни прави в цялата страна, се води от първенците за 2018 година и в ралитата, и в спринтовия вид на тази дисциплинираност Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5). Този екипаж има всички благоприятни условия след финала в неделя (общо 215.15 км след старта през днешния ден в 17:40 ч. на площада в града) съществено да се приближи към втората си поредна купа.

В момента Ангелов/Гаджев имат 122 т., а заемащият втората позиция екипаж на варненците Йордан Атанасов/Янаки Янакиев (АРТ Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9), като се изключи че са 37 т. обратно, пропущат това рали. Трети в общото нареждане е екипажът на Марина Моторспорт Тихомир Стратиев/Еди Сивов (Форд Фиеста Прото) със 71 т.
В същото време 15-ото издание на Твърдица Рали ще означи и едно прочувствено завръщане на един от тачените екипажи от околните години - Петър Гьошев и Димитър Спасов (Престиж, Пежо 208 R2). За последно двата караха като тандем преди осем години, печелейки второто място в комшийското Сливен Рали. Гьошев и Спасов ще са отпред на други четирите автомобила от категорията R2, като карето включва още Даниел Попов/Ангел Башкехайов (JPR), Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим) и Никола Мишев/Явор Брънков (БАМС).

Най-дългата права в ралито е едноименния стадий Твърдица - 19 км, с която започва конкуренцията през днешния ден. В неделя тя се кара още два пъти, само че към този момент под името Предела 1 и 2, като второто прекосяване е и стадият, даващ бонус точки на първите пет екипажа. Така че точно тези три стадия, а изключително втория Предел, могат да се считат за решаващи в надпреварата.

За съботния ден са планувани 3 прави (28.65 км) и отдалеченост от 71 км, а за неделния ден - 4 стадия (53.48 км) и пробег от 144.25 км., като първият автомобил се чака на рампата в центъра на площад Свобода в 14:20 ч.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР