Едва 2,2 процента е безбработицата сред висшите у нас, но

...
Едва 2,2 процента е безбработицата сред висшите у нас, но
Коментари Харесай

Половината от висшистите заемат длъжности, за които не се изисква висше образование

Едва 2,2 % е безбработицата измежду висшите у нас, само че половината от тях се осъществят на позиции, които не изискват висше обучение.
Това стана ясно от думите на Георги Стойчев, изпълнителен шеф на Институт " Отворено общество ", който показа Рейтинговата система на висщите образователни учебни заведения в България за 2019-а.
Днес безработни висшисти на процедура няма, само че половината от тях се осъществят на позиции, които не изискват висше обучение. Този проблем визира по-скоро приключилите степен „ Бакалавър “, в сравнение с „ Магистър “ – над 60 % от магистрите се осъществят на позиции, изискващи висше обучение, а при бакалаврите този % е под 36% “, уточни Стойчев, представен от БГНЕС.
Сред специалностите, в които висшистите заемат позиции, изискващи приключено висше обучение са преди всичко „ Военно дело “, „ Медицина “, „ Фармация “, „ Общество и здраве “.
От противоположната страна на статистиката, минимум от приключилите компетентност „ Туризъм “ се осъществят на позиции, изискващи приключено висше обучение. Сред другите специалности са „ Биотехнологии “, „ Животновъдство “, „ Хранителни технологии “.
Стана ясно още, че броят на студентите през последната година у нас понижава тематично с към 6000 студенти и с 45 000 студенти съпоставено с преди 5 години. Това е спад на студентите с към 17%.
Повече учители, лекари и инженери се образоват в българските ВУЗ-ове през 2019 година. По-малко са икономистите, юристите и админите.
В двете най-големи висши учебни заведения – СУ и УНСС се образоват по-малко студенти, в сравнение с е спадът в броя на студентите през последните 5 години.
В момента имаме към 15 професионални посоки в България, в които в последните 5 години броят на студентите е понижен с над 30%. Пример за това са двете най-масови посоки – „ Икономика “ и „ Администрация и ръководство “.
Средният застрахователен приход на приключилите преди малко висше обучение е достигнал 1297 лв. при 1151 лв. през предходната година.
Софийският университет остава отличник в системата с 21 професионални посоки, на второ място е Техническият университет - в шест посоки и на трето място - Американският университет в България в три от направленията. Медицинските университети в Пловдив и в София разделят първото място със 74 точки по медицина, а висшето образователно заведение в столицата е отличник по фармация.
За максимален растеж в Брутният вътрешен продукт, в износа, добавената стойност роля имат секторите, свързани с механически науки: „ Електроника “, „ Машиностроене “. Имаме потребност от повече механически фрагменти. Така ще се случат повече национални и външни вложения, бе коментарът на просветителния министър Красимир Вълчев.
Намалява броят на зрелостниците, които желаят да продължат образованието си в чужбина като през тази година са издали единствено 3500 удостоверения, което е сериозен спад спрямо минали годин, посочи министърът.
Вълчев не спести рецензии съм научната активност във висшите учебни заведения. Той разяснява, че акредитациите демонстрират, че висшите учебни заведения са отличници, само че в това време се вижда, че половината от тях научната активност клони към нула. Според него това разминаване се дължи на обстоятелството, че на хартия нещата наподобяват по един метод, а единствено в действителността пропуските изплуват.
Висшето обучение няма да е билет единствено за една специалност. Проучвания демонстрират, че днешните деца ще работят в бъдеще сред 3 и 9 специалности, заключи Красимир Вълчев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР