Едва 15% от родителите, отговорили на анкетите на МОН, са

...
Едва 15% от родителите, отговорили на анкетите на МОН, са
Коментари Харесай

Едва 15% от родителите са съгласни да тестват децата им

Едва 15% от родителите, дали отговор на анкетите на МОН, са дали единодушие децата им да бъдат тествани за ковид с бърз антигенен тест. Това оповестиха от МОН в отговор на въпроси на " Сега ". 

" От общия брой интервюирани родители позитивно мнение за тестване на децата им с бързи антигенни  проби са изразили 14.65%. Процентът на участвалите в анкетирането родители е приблизително 76.67 по отношение на общия брой деца и възпитаници в просветителните институции. В София половината от интервюираните са " за " ", се споделя в отговора на МОН. Днес сутринта бяха оповестени други данни - за 20% съгласни родители, само че тогава данните към момента не са били систематизирани в цялата страна.

Анкетите, които трябваше да проучат настройките на родителите за тестване, от което резултатите от което пък да се създадат заключения за по-нататъчното продължение на присъственото образование за огромните възпитаници, предизвикаха  около самото тестване. Мнозина задаваха въпроси каква е задачата на тестването, за какво ще се прави с антигенни проби, които засичат вируса основно в първите дни от началото на признаците, какъв брой постоянно ще се прави, с цел да има смисъл от него, кой и къде ще го прави и тъй наречените

Днес на постоянния брифин здравният министър проф. Костадин Ангелов дефинира случилото се като информационна неточност . По думите му родителите са мислели, че с тестването управляващите целят да затворят учебните заведения, а в действителност задачата била точно обратната - учебните заведения да не се затварят. " Антигенните проби са решението, което ще ни помогне тези деца да бъдат присъствено. Нашата цел е да останат дълго в учебно заведение ", разяснява той.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пък съобщи, че тестването е непринуден акт и в случай че някой не желае, умерено може откаже детето му да бъде тествано. " Ако не желае - написа в декларацията " не " и точка по въпроса. Няма да има никакви последствия за него и за ученика ", отсече той. По думите му няма по какъв начин механически да се кажат имената на здравните служащи, които ще извършат тестването, само че това ще са или медицинските сестри и лекари в учебното заведение, или външни експерти, на които това им е работата. Той изясни, че няма да се вършат проби за антитела, тъй като това не им носело кой знае каква информация. В детските градини проби няма да се вършат, сподели още той, макар че не стана ясно за какво тогава анкети бяха разпратени и на родители на деца сред 3-6 година

Не е ясно дали децата на заявилите единодушие родители въпреки всичко ще бъдат тествани. Според изказвания на Грета Ганчева от дирекция " Приобщаващо обучение " към МОН пред Нова тв най-малко 70% от децата от класа би трябвало да се тестват, с цел да може да се реши действителната обстановка, каквато е задачата на всеобщото тестване.

 

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА

Вчера, ден откакто завърши допитването до родителите, представителите на здравното и просветното министерство организираха среща с родители в опит да отговорят на въпросите им. В резултат късно нощес от МОН предоставиха спомагателна информация. Ето какво отговорят оттова на най-често срещаните наставнически питания:

1. Каква е задачата на тестването и какъв брой постоянно ще се прави?
-
 Целта на провеждането на антигенно тестване измежду учениците е да се направи „ моментна фотография “ на заболеваемостта в учебните заведения след частичното възобновяване на образователния развой. По този метод ще се подсигурява оптимално безвредна среда, с цел да продължи присъственото образование.

2. За коя възраст се отнася тестването?
- Тестването ще може да бъде извършено на искащите възпитаници от 1. до 12. клас. То няма да е наложително, а по избор и със единодушието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст - в детските градини (в случая остава неясно за какво и родителите на деца в градинска възраст получиха анкети дали са " за " или " срещу " тестването на децата им - бел.ред).

3. Кой взима тестът, къде и по какъв начин? Кой получава резултатите?
- За резултатите на всеки един възпитаник ще бъдат известени персонално неговите родители, а при нужда от следващи дейности (карантиниране на паралелка и/или в допълнение проучвания на контактни лица) - съответния класен началник и шеф на учебно заведение. В резултат на получената информация от изследването и обезпечаването на нужния брой проби, ще бъде несъмнено за обособените учебни заведения времето и медицинските експерти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде изработен антигенен тест от здравно лице, като процедурата цели разкриване на вируса, което може да провокира местен дискомфорт.

4. В кои случаи може да се назначи още един тест с РСR?
- PCR тест е допустимо да бъде назначен единствено в случаи, когато това е предписанието и рекомендацията на здравното лице.

5. Предвижда ли се тестване за антитела?
- На този стадий не се планува използване на проби за разкриване на антитела измежду учениците и учителите.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР