Едрият бизнес се разцепи заради Закона за административно регулиране на

...
Едрият бизнес се разцепи заради Закона за административно регулиране на
Коментари Харесай

Едрият бизнес се разцепи заради Закона за горивата

Едрият бизнес се разцепи поради Закона за административно контролиране на икономическите действия, свързани с нефт и артикули от петролен генезис. Това стана ясно в четвъртък (10 януари), когато две от работодателските организации разгласиха свои мнения по повод норматива и предлагането на държавното управление за отсрочване на влизането му в действие.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се разгласи в поддръжка на решението на кабинета. Според сдружението, ръководено от Кирил Домусчиев, по този начин ще даде опция за изясняване проблемите на бизнеса и до намиране на допустими решения.

Впоследствие Българската петролната и газова асоциация на Валентин Златев заяви, че напуща КРИБ поради мнението им, което не е в съгласие с нея. Членовете на БПГА безапелационното показват противоречие с опита да се протака влизането в действие на закона. "смятаме, че се прави целеустремен опит действителната полемика за ограничение на контрабандата, ДДС-измамите и други противозаконни схеми в бранша, да се измести от спекулации за опълчване на огромни и дребни компании в сектора и за ограничение на свободната конкуренция. Заявяваме, че това в никакъв случай не е било цел на фирмите ", споделя организацията, сплотяваща най-големите петролни компании у нас.

В същото време Българската стопанска камара също взе отношение по проблема. БСК изрично се опълчи на предлагането на държавното управление за отсрочване. "Подобно деяние би било следващ удар върху законността и използването на ефикасни ограничения за битка със сивата стопанска система и контрабандата ", се споделя в нейното мнение. От Камарата показват също по този начин, че през последните години се наложила практиката на приемане, анулация или отсрочено деяние на закони под махленски или лобистки напън. "Друга притеснителна процедура е Народното събрание в парламентарната ни по Конституция република да оперира като подчинена конструкция на изпълнителната власт, а напълно нови закони или смяна на настоящи правила да става в стахановски жанр, без нужната експертна аргументация и социална полемика ", означават от БСК.

За отсрочване на привеждането на закона в действие се застъпи и АИКБ. В свое мнение работодателската организация на Васил Велев установи, че са налице очевидно несъгласия със свободната стопанска самодейност, основаването и гарантирането на идентични правни условия за стопанска активност, предотвратяването на злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция, отбраната на потребителите, вложенията и стопанската активност, обезпечени в чл.19 от конституцията. От асоциацията акцентират, че Законът за горивата нарушава и две европейски наставления и най-много Акта за дребния бизнес, прокламирал европейския принцип за конкурентоспособност - "Мисли първо за дребните ".

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, преди дни омбудсманът Мая Манолова нападна наредбите с тъжба до Конституционния съд. Манолова е безапелационна, че те освен нанасят тежък удар върху дребните търговци и превозвачи на горива, само че са удар и против българските жители в качеството им на консуматори, защото банкрутът на дребните бензиностанции ще докара до ограничение на конкуренцията и усилването на монополизма.

"В закона са заложени непостижими условия за висок уставен капитал - 20 000 лева за дребна бензиностанция, 1 000 000 лева за условно наречения "търговец на едро ", неуместни условия за величина на складовете, за съдържимост на съдовете, за брой бутилки за полутечен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла дребните търговци на горива ", отбелязва омбудсманът. Манолова е уверена, че измененията ще доведат до нарастване на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът до тях на българските жители в дребните и отдалечени обитаеми места, защото огромните вериги нямат стопански интерес да вършат там свои обекти. В жалбата си тя показва също, че "с слагането на трудноизпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и условия под формата на рестрикции при административното контролиране на дейностите, свързани с нефт и артикули от петролен генезис, законодателят на процедура лимитира кръга от стопански субекти, които могат да правят тези действия и по подобен метод "естествено " се основават условия за ограничение на конкуренцията и за монополизъм "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР