Едно със сигурност му е ясно на търговеца на автомобили

...
Едно със сигурност му е ясно на търговеца на автомобили
Коментари Харесай

Германски градове се готвят за последиците от изтеглянето на американски войници

Едно сигурно му е ясно на търговеца на коли Карл Мец след оповестеното предходната седмица евакуиране на бойци: "Ако бойците изоставен Шпангдалем, ще затворим магазина ". "Това ще е цялостен провал. Няма да има работа, нищо няма да има ", споделя Мец, който продава коли на военни и чиновници в армията на Съединени американски щати, основани в близката военновъздушна база.

И доста от съседите му, живеещи край американската Военновъздушни сили база в Шпангдалем, в западногерманския район Айфел, са мощно обезпокоени за своите работни места и клиенти, само че и за другарствата и германско-американските връзки, написа ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Въоръжените сили на Съединени американски щати споделят, че възнамеряват да трансферират от Шпангдалем в Италия ескадрила от изтребители "Ф-16 ", в това число гарнизона, обслужващ личен състав и техници. Ескадрилата от над 20 самолета, които подкрепят Военновъздушни сили на Съединени американски щати и НАТО в задачи по света, е сърцето на военновъздушната база и нейните 4000 бойци. Изтеглянето е потрес за района.

Бавария разкритикува решението на Съединени американски щати да изтеглят войски от Германия

В базата живеят близо 11 хиляди души, включително родственици. Около 800 немски жители работят на военното летище. Освен ескадрилата в базата има и транспортна част.

Прехвърлянето ще засегне минимум 2000 бойци и техните фамилии, споделя Манфред Роденс, кмет на Шпайхер, общината, към която принадлежи Шпангдалем. По думите му "това е тъжно и ирационално, неразбираемо решение, взето от чудата персона ".

Според Роденс проектите са безсмислени. През последните пет или шест години в базата са били вложени към 400 милиона $, включително за дентална клиника, учебни заведения, детски градини и фитнес център. Наскоро и светлините на полосата за кацане са били възобновени с най-модерните в Европа, споделя Роденс. И в случай че ескадрилата бъде преместена в Италия, базата ще бъде сложена на "на пауза ". "Но тя постоянно ще бъде в подготвеност да поеме друга работа в отбрана на американците ", прибавя той.

Засега обаче това звучи като пожелателно мислене от страна на кмета. Слухове за планувано евакуиране на американски бойци от Германия се носят към този момент повече от година. Мнозина не имаха вяра, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще продължи в тази посока. Но от сряда това е несъмнено. Идеята за понижаване с една трета на 36-те хиляди американски бойци, основани понастоящем в Германия, е на масата, въпреки още да няма график. Вероятно бойците в Шпангдалем ще са първите, които ще си тръгнат. Преместването на 20 самолета наподобява релативно елементарно от логистична позиция, изключително откакто в Италия към този момент има нужната инфраструктура.

В южния град Щутгарт, откъдето ще бъдат трансферирани два командни центъра за Европа и Африка, изтеглянето не е толкоз идно. Няма определено ново място за командния център за Африка, занапред следва и построяването на новия Европейски център в Монс.

Освен това икономическите последствия за богатия град Щутгарт се чака да не бъдат толкоз тежки, що се касае за по-слабо развития регион Айфел. Кметът на Щутгарт Фриц Кун назовава проектите "наказание ".

Но някои утвърждават напускането на войските. За щутгартската асоциация на наемателите това може да бъде опция за справяне с дефицита на жилища. "Ако американците имат такава концепция, няма за какво да плачем и да скърцаме със зъби ", споделя ръководителят на асоциацията Ралф Гасман. По думите му в Щутгарт не доближават към 30 хиляди жилища.

Строи се нова станция на метрото "Щутгарт 21 " и се освобождават към 80 хектара строителни терени, на които могат да бъдат построени 7500 жилището. А площта в града, заета от военните, е дори по-голяма - 180 хектара евентуална строителна повърхност. Освен това, споделя Гасман, военните структури и командните центрове не са в градския център.

Но дефицитът на жилища не е проблем за третото място, наранено от изтеглянето на военните - баварския град Вилзек. Повече от 5500 бойци и 9000 техни родственици ще изоставен Вилзек, което е голяма смяна в живота на дребния град. Без бойците популацията на града ще се свие до 6000. Военните и техните фамилии пазарят в града, мнозина от локалните поданици работят за армията на Съединени американски щати. През десетилетията са се родили доста другарства и дори фамилии.

Вашингтон изтегля 11 900 военни от Германия

Кметът Ханс-Мартин Шертъл споделя, че полигонът във Вилзек е именуван във военните среди на Съединени американски щати "същинско украшение ". И той не може да разбере за какво в този момент част от базата би трябвало да бъде разрушена.

Тук също са вложени доста пари през последните години - в стрелковия полигон и друга инфраструктура. Даже някои строителни работи още не са завършили. Под тип на заплати, наеми и контракти за градеж образователната военна база способства с към 700 милиона евро годишно за локалната стопанска система. Например туристическата организация против кметството се е специализирала в пътувания до Съединени американски щати. Ако бойците бъдат изтеглени, това ще е "катастрофа ", споделя мениджърът Хелга Шисъл. Нейни клиенти са основно локални хора и американци, които желаят да резервират полети до Съединени американски щати. Тя показва вяра, че решението ще бъде анулирано, тъй като счита базата за доста значима. "Вилзек живее от нея ", споделя тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР