Едно от основните предизвикателства пред ВиК сектора у нас е

...
Едно от основните предизвикателства пред ВиК сектора у нас е
Коментари Харесай

Липсата на проучване за ВиК услугите спира 100 млн. лв. финансиране в Търговище

Едно от главните провокации пред ВиК бранша у нас е дефицитът на запас. Нуждите, съгласно разбора на Световната банка, са за 11 милиарда лв.. Но както се случва постоянно у нас даже и когато има финансиране не постоянно съумяваме да се организираме - било поради недоумение на проблемите или поради противоречие с някои планове. През тази година в напреднала фаза е подготовката на вложенията в над 400 обекта в 15 административни области на страната, които ще бъдат направени от ВиК операторите с 1.9 милиарда лева от Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 ".

Регионалното министерство е бенефициент по тази стратегия за правене на районни прединвестиционни изследвания. Изработването на такива документи е изискване за приемане на европейско финансиране за доизграждане и рационализация на ВиК инфраструктурата в съответните територии.

В област Търговище обаче общините към момента не могат да реализират единодушие всички те да станаха членове на регионалните асоциации по ВиК и услугите във всяка от тях се дават от едно водоснабдително сдружение.

На последното съвещание ръководителят и членовете на Асоциацията по ВиК Търговище разискаха проблемите с водоснабдяването и канализацията в общините на територията на област Търговище и методите за разрешаването им.
Председателят означи, че не престават правосъдните каузи водени сред Асоциацията по ВиК Търговище и Община Попово. Предмет на делата е нежеланието на кмета на община Попово да членува в Асоциацията. В момента дейностите на кмета на община Попово попречват опцията от прединвестиционни изследвания на територията на област Търговище и надлежно последващото асимилиране на безвъдмездни средства в размер на 100 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година " за територията на региона.

На съвещанието са участвали представителите на четири от общо пет общини-членове на Асоциацията: Търговище, Омуртаг, Антоново и Опака. По време на съвещанието упълномощените представители са приели целесъобразният размер на вноската на страната в бюджета на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от "ВиК " ООД, Търговище, за 2020 година да бъде в размер на 20 000 лв..

Водното благосъстояние в Търговищко не е огромно. То е тясно обвързвано с незадоволителното количество на преваляванията, мощната нарязаност на релефа и водопропускливостта на пластовете. Търговищката област обгръща води от три речни басейна - Русенски Лом на север, Голяма Камчия на изток и Янтра на запад. Нито една не протича напълно през региона. Част от реките са маловодни и водосборните им басейни са дребни. Речния отток е променлив. Реките имат дъждовно-снежен режим с оптимален отток напролет. През лятото в резултат на високите температури и мощното изпарение, огромна част от реките пресъхват. По-съществено стопанско значение има река Врана.

Тя е най-голямата река, която минава и през град Търговище. Отточният ѝ режим показва особеностите на севернобългарските реки - интервал с високи водни количества и чести съмнения от началото на февруари до края на юни и интервал с ниски през лятото. При значителни превалявания, водите на Врана излизат от коритото ѝ, въпреки и рядко. Един от най-големите язовири в България се намира на територията на региона - "Ястребино ". Най-големия язовир в общината е язовир "Съединение ". Карстовите извори в Търговищко имат дребен дебит. Те са директно свързани с карбонатните скали. Водосборния басейн им е стеснен. Използват се за водоснабдяване на селищата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР