Едно от най-трудните умения, които трябва да усвоите в кариерата

...
Едно от най-трудните умения, които трябва да усвоите в кариерата
Коментари Харесай

Винаги има време: 21 ценни урока по тайм мениджмънт

Едно от най-трудните умения, които би трябвало да усвоите в кариерата си, е ръководство на времето. Ако пробвате да вършите няколко задания вкупом, или се фокусирате върху маловажни детайлности, ще пропилеете доста време.

Дизайнерът и създател от Монреал Етиен Гарбули се е борил с това. С времето той се е научил по какъв начин да ръководи работния ден и работата си дейно. Анализирал е какво се получава при него и другите бизнесмени. През 2013 година известната му презентация по тематиката " 26 техники за тайм мениджмънт, които ми се желае да бях разбрал на 20 години "  беше отличена с премия за най-харесвана презентация на годината от SlideShare. По-рано през 2015 година той показа и " 25 хитринки по тайм мениджмънт за начало на новата година ".

Ричард Фелъни от сайта BusinessInsider събира най-хубавите прозрения от двете презентации с спомагателен подтекст. Съветите се отнасят за експерти на всякаква възраст - от 22-годишни стажанти, до 50-годишни изпълнителни шефове. Ето какви са те. 

1. Знайте, че постоянно има време.  Не мислете, че нямате време. Ако не завършите нещо, то е тъй като не сте го сметнали за незабавно или задоволително прелестно, с цел да ви е приоритет над всичко останало, което вършиме.

2. Дните се изпълват по-бързо, в сравнение с очаквате.  Отделете си малко допълнителни часове. Избягвайте да претрупвате графика си, като сте прекомерно прецизни с проектите. " Колкото по-подробно разказани са една задача или проект, толкоз по-лесно ще ви се изплъзнат ", написа Гарбули.

3. Вършите повече, като се отпуснете.  Понякога няма да сте във форма, а различен път ще може да работите 12 часа наред. Възползвайте се от втория тип дни.

4. Търсете действия, които оказват помощ освен на професионалния, а и на персоналния ви живот. " За оптималната успеваемост, изравнете професионалните и персоналните си цели ", споделя създателят Крис Гилбо. Например, в случай че нямате желание да се местите в Япония или да работите там, е по-добре да вземете няколкомесечен курс, който ви е потребен за работата, а не да се запишете на уроци по японски.

5. Има разлика сред това да стимулирате развиването си и да се изморявате.  Усилената работа от време на време включва бодърствуване и неумолима работливост. Дори и да сте необикновено окуражени обаче трябва да отделяте време за отмора. В противоположен случай, умората ще ви повали и ще станете по-малко продуктивни, в сравнение с, в случай че сте отпочинали.

6. Ще загубите фокус, в случай че вършите доста неща едновременно.  Проучванията сочат, че мозъкът изразходва сила, когато трансформира концентрацията от едно нещо на друго. Ако се пробвате да сте мунтифункционални, изтощавате мозъка си.

7. Може да ограничите разсейването.  Пробвайте техниката Pomodoro, с която разделяте работата на непрекъснати интервали от по 25 минути, с почивки сред тях от 3 до 5 минути. Или ползвайте софтуера SelfControl, който ви възпира да употребявате Фейсбук и Twitter за известни интервали.

8. Да свършите нещо дребно е най-хубавият метод да почнете да работите.  Една презентация, която би трябвало да завършите, наподобява заплашително в 8 часа сутринта. Подгответе мозъка си като почнете с лесна и бърза задача, да вземем за пример да отговорите на значими работни имейли.

9. Перфекционизмът е единствено краткотрайно решение за дневните действия.  " Един добър проект, изпълнен на момента, е доста по-добър от съвършен проект, изпълнен идната седмица ", споделил един път военачалник Джордж Пейтън.

10. Повече часове на работа не всеки път значат повече работливост.  Не се залъгвайте, че като стоите на бюрото си, работата ви ще стане по-малко. Направете всичко допустимо да свършите актуалната си задача в елементарното работно време, вместо да работите до вечерта.

11. Отделяйте работата, която изисква централизация от другата.  Ако непрекъснато спирате да работите, с цел да премислите нещо, се забавяте.

12. Робският труд би трябвало да спре.  Ще разрушите тежкото темпо на работа, в случай че по през целия ден пращате имейли или си обновявате графика. Отделете друго време за тях.

13. Най-добре е да отговорите на някого незабавно, в случай че това ви лишава няколко минути.  Приложете " двуминутното предписание "  на създателя на " Да свършим нещата "  Дейвид Алън. Правилото се отнася за писмената кореспонденция. Ако може да отговорите незабавно на един имейл, то тогава не отлагайте.

14. Големите задания са по-лесни за ръководство, когато са разграничени на части.  Футболният треньор от Алабама Ник Сейбън има такава философия.Той я нарича " Процесът ". Вместо да кара футболистите си да се концентрират върху успеха, той ги тренира да се концентрират върху това пред тях – всяко блокиране, подаване и гол.

15. Ако ви лишава повече от 20 минути да започнете, сменете задачата.  Ако по някаква причина не напредвате, преминете на нещо друго, с цел да си върнете продуктивността.

16. Няма две идентични по значимост задания.  Всекидневните описи със задания са ефикасен метод да планирате деня си, само че е значимо да ги подреждате по приоритет. Започнете с тези преди всичко, а подреждането на файлове и документи оставете за края, когато сте изтощени.

17. Винаги знайте какво би трябвало да свършите непременно денем.  За да ви е елементарно да подредите целите, помислете коя задача е най-важна и отдайте силата си да я свършите.

18. Нужно е да разпределите работата сред другите хора.  За да сте изцяло ефикасни, преодолейте страха да давате работа на някой различен. " Ако една работа може да се свърши най-малко на 80% от някой различен, давайте му я! ", поучава Джон Максуел.

19. Ако се концентрирате върху предишното, няма да вървите напред.  Не се разсейвайте с триумфите или неуспехите от през вчерашния ден. Вместо това се концентрирайте пред настоящата задача.

20. Водете си бележки.  Не мислете, че ще запомните всяка хубава концепция, която ви хрумне денем. Няма значение дали ще я запишете в тетрадка, на бяла дъска или в приложение като Evernote.

21. Намислете си по-големи цели, с цел да преживявате дните.  Гарбули приканва: " Гледайте към същинската премия. Съсредоточете се върху задачите, а не върху дилемите. Наглеждайте задачите. “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР