Едно от най-страшните природни бедствия в историята са пожарите. Примери

...
Едно от най-страшните природни бедствия в историята са пожарите. Примери
Коментари Харесай

Най-опустошителните пожари в историята

Едно от най-страшните естествени бедствия в историята са пожарите. Примери за тях са разрушителните горски пожари в Калифорния през 2007 година, опожаряването на Рим или Големият лондонски пожар през 1666 година.

Това са единствено няколко от най-опустошителните пожари в историята. Чрез тях естественото злополучие припомня за страховитата мощ на природата.

Представяме ви лист на някои от най-опустошителните пожари в историята.

Инспектор Ивана Тренева е измежду 50-те български спасители, които към този момент втора седмица се борят с вилнеещите стихии

№10: Горските пожари в Калифорния през 2007 година

Сезонът на горските пожари в Калифорния през 2007 година е един от най-лошите в историята на щата. В пика си горели над 9000 обособени пожара. Те били толкоз огромни, че можели да се видят от космоса.

Приблизително 4 000 км² от окръг Санта Барбара до границата сред Съединени американски щати и Мексико била унищожена. 14 души са починали, от които девет са директно вследствие на пламъците. Милиони били ранени и били принудени да изтеглят домовете си.

Когато завършил, повече от милион души били разселени, а вредите доближиха милиарди долари.

№9: Големият пожар в Чикаго, октомври 1871 година

През нощта на 8 октомври 1871 година в плевня на улица Дековен горящ дребен пожар. За дни обаче той бързо набрал мощ дотам, че вредите достигнали над 220 милиона $. Приблизително 85 км² от Чикаго били унищожени, а към 300 души умряли.

Въпреки бързата реакция на Чикагската пожарна работа, пожарникарите се озовали на погрешно място заради неточност на пазача и по този начин пъкълът се разраства безотговорно.

Условията на засушаване и потреблението на дърво като значим строителен материал подкрепили разпространяването на пламъците. Въпреки че никой не знае сигурно по какъв начин тъкмо е почнал пожарът, Чикагската пожарна академия, която в този момент се намира на улица Дековен, се грижи това да не се случи още веднъж.

№8: Горски пожар във Форт Макмъри през 2016 година

Започвайки на 1 май 2016 година, пожарите в югозападната част на Форт Макмъри, Албърта – значима общественост за петролната промишленост на Канада, провокираха най-голямата евакуация при горски пожар в историята на провинцията.

Пожарите вилнеят в продължение на два месеца, преди пожарникарите да овладеят нещата. Над 6000 км² бяха погълнати, като вредите са за над 3,5 милиарда $.

Въпреки че никой не е умрял поради пламъците, двама евакуиращи се поданици на Форт Макмъри изгубили живота си, откакто тяхната кола се е блъснала в ремарке на трактор.

Следете с нас тематиката онлайн

Официалната причина за пожара към момента не е открита, само че извънредно горещия, изсъхнал въздух и рекордните температури са съдействали за бързото му разгръщане. Въпреки че пожарът беше овладян през юли, лиши месеци, с цел да бъде изцяло сподавен.

№7: Големият пожар в Минесота, септември 1894 година

Суха, траяла два месеца през лятото на 1894 година, била обхванала боровите гори и близките региони на Хинкли, Минесота. Няколко дребни пожара пламнали в окръг Пайн и защото земята била покрита с клони и паднали дървета, пламъците се популяризирали доста бързо.

Град Хинкли и няколко околни селища, които съставляват над 800 км², са изцяло унищожени. Въпреки че е мъчно да се дефинира точният брой на жертвите, се счита,че те са над 400. Това остават един от най-смъртоносните пожари в историята на Минесота.

№6: Горските пожари в „ Черната събота “, февруари 2009 година

Австралия е ставала жертва на доста горски пожари през годините, само че тези в „ Черната събота “ са най-зловещите, защото са били най-смъртоносните в историята на страната.

Над 400 обособени пожара са избухнали в щата Виктория от февруари до март 2009 година, поглъщайки над 4000 км².

Снимка: Getty Images

Една необикновена гореща вълна, рекордните температури и мощните ветрове способстваха за началото и разпространяването на тези горски пожари.

Прекъснати електропроводи, палежи и мълнии са единствено част от многото катализатори на вилнеещия пъкъл. Общо 173 души починаха в пламъците, което го подрежда на челно място в Австралия по починали при пожар.

№5: „ Голямото изгаряне “ от 1910 година

Известен също като „ Голямото изгаряне “, огромният пожар от 1910 година избухнал в американските щати Вашингтон, Айдахо и Монтана през лятото на 1910 година

Над 12 000 км² бяха изгубени в пламъците, повърхност почти с размера на щата Кънектикът. Лятото тогава било извънредно изсъхнало, причинявайки експлоадирането на доста дребни пожари. Огнената стихия траяла два дни и взела 87 жертви, доста от които били пожарникари. Съобщава се, че димът се виждал чак от Ню Йорк и Денвър и се счита за най-големият, въпреки и не най-фатален, горски пожар в американската история.

№4: Големият пожар в Лондон, септември 1666 година

Големият пожар в Лондон стартира през нощта против 2 септември 1666 година Пожарът е тръгнал от пекарната на Томас Фаринър на Пудинг лейн (Pudding Lane).

Снимка: Getty Images

Пожарът е бушувал от неделя до сряда - общо 4 дни. Изпепелил е 13 500 къщи, оставяйки 70 000 от 80 000 поданици на града без дом. От съществувалите над 100 църкви 68 са погълнати от пожара. Тогава изгаря и катедралата " Свети Павел ", както и гилдиите, ръководещи и до през днешния ден обособените специалности в Лондонското сити. Като по знамение се счита, че жертвите са относително малко, като публично са регистрирани 6, макар че е евентуално повече да са починали.

№3: Големият пожар в Рим, юли 64 година н. е.

Големият пожар в Рим опустошава 11 от 14-те региона на античния град при ръководството на император Нерон, през юли 64 година н.е.

Пожарът избухва през нощта на 18 към 19 юли в магазините, ситуирани югоизточно от Големия цирк. До сутринта пламъците обгръщат по-голямата част от града. Нерон по време на пожара не е в града, защото няколко дни преди експлоадирането му напуща Рим, с цел да отдъхва в Анций.

Светоний твърди, че основател на пожара е самият император и че са били видени подпалвачите с факли. Отсъствието на Нерон от града по време на пожара в допълнение уронва престижа на императора и институцията, защото съгласно зложелателите му по време на пожара е облечен в сценичен костюм и свири на арфа, рецитирайки поема за гибелта на Троя.

Снимка: Getty Images

Въпреки че няма директни доказателства, че Нерон е отговорен за пожара или че е свирил, до момента в който Рим е горял, той в действителност е употребявал бедствието, с цел да продължи политическата си стратегия. В последна сметка стотици хора изгубили живота си.

Това не е първият път, когато римски император е забъркан в абсурден пожар, защото - съгласно антични отчети - войските на Цезар изгорили библиотеката на Александрия при завладяването на града през 48 година прочие н. е.

№2: Пожарът в град Клокет, октомври 1918 година

Това е вторият пожар в този лист, който опустоши Минесота. Този бил разпален и публикуван с помощта на искри от железопътна линия и сухото и горещо време през октомври 1918 година

Пожарът унищожил огромна част от окръг Карлтън, като най-силно потърпевш град Клокет. Това остава най-лошото естествено злополучие в щата във връзка с броя на починалите хора за 24-часов интервал. Над 450 души починали в пожара, а над 1000 км² били овъглени. Общата стойност на изгубеното имущество било близо 73 милиона $, което се равнява на почти 1,15 милиарда $ през днешния ден.

№1: Пожарът в Пещиго, октомври 1871 година

Снимка: Getty Images

Често засенчван от огромния пожар в Чикаго, който се случил на същия ден - 8 октомври 1871 година, този в Пещиго остава в историята като най-смъртоносния горски пожар.

Между 1500 до 2500 души са изгубили живота си в и към Пещиго, Уисконсин, когато доста дребни пожари са раздухани от мощни ветрове и се трансформирали в огнен пъкъл.

Млаките пожари били запалени съзнателно, с цел да се изчистят гори за земеделие. Но непредвиден леден фронт донесъл мощните ветрове, които разпалили и разнесли  огнената стихия. Изгоряла над 4000 km² земя, до момента в който бъде сподавен пожарът.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР