Едно от най-разпространените и често срещани градински цветя е лъвската

...
Едно от най-разпространените и често срещани градински цветя е лъвската
Коментари Харесай

Какви лечебни и магични тайни крие любимото цвете кученце

Едно от най-разпространените и постоянно срещани култивиран цветя е лъвската уста, само че малко хора през днешния ден знаят за странните мистерии, които крие това растение.

Всички играехме като деца с това цвете. Antirrhinum е познато като „ лъвска уста “, „ кученце “ и други. Натискайки цветчето в профил, устата се отваря и затваря тъкмо като муцуната на лъв (или кученце). Името явно е обвързвано с формата на цветето, само че освен това е необичайно.

Много по-странен е плодът на това цвете, който има формата на череп. Капсулата, в която се намират семената, наподобява като череп на създание получовек, полудявол или змей, откъдето идва и британското име на това цвете, а точно „ snapdragon “.

Много пъти природата е намирала метод да ни предизвести, че избрани растения са потребни или токсични, придавайки им любопитна форма или цветове, които се открояват от другите. Съвсем естествено е това цвете да има и някакви вълшебен свойства, щом природата го е дарила с такива любопитни форми.

Поради приликата си с лъв или змей, в древността се е считало, че „ устата на лъва “ може да отблъсне злите духове и да се бори с отровата или отровните отвари, употребявани от вещиците, написа tribune.

Цвете за младост и хубост

Сред медикаментите, употребявани при раждане, е запарка от листа на цветето „ лъвска уста “, за която се счита, че облекчава родилните болки.

Лъвската уста е цвете, отдадено на дамите и също се споделя, че мистериозният му сексапил защищава красивите дами от завистта и враждата на други дами. Ето за какво в Англия или Шотландия цветето било носено прикрито при гърдите, изключително в нощите на новолуние.

Смятало се също, че е цвете, което поддържа младостта и хубостта. Изпращането на букет с „ лъвска уста “ на млада жена, означавало, че желаят да ѝ кажат какъв брой е красива и специфична за изпращача.

Не знаем какъв брой ефикасни са били любовните талисмани от лъвска уста, само че е несъмнено, че растението има избрани лечебни свойства.

Отварата и чаят от цветовете постоянно се употребявали при стомашни болки и възпаления, при рани в устната празнина, при възпалено гърло, а външно за грижа за рани и кожни обриви.

zdrave.to
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР