Едно от най-популярните и традиционни вина у нас е сорта

...
Едно от най-популярните и традиционни вина у нас е сорта
Коментари Харесай

С какви храни и ястия да поднесем Мавруд

Едно от най-популярните и обичайни виновност у нас е сорта Мавруд. Той се прави от българския винен вид алено грозде мавруд – един от най-старите у нас. Той се счита за един от най-ценните и висококачествени локални сортове.

Вино Мавруд се характеризира с рубинено червен цвят и мек усет. То отлежава най-добре в съдове от инокс. Като цяло виновността създадени от сорта Мавруд са с кондензиран цвят. Имат задоволителна непокътнатост на танини и киселини, и характерен, доста прелестен мирис.

 Сладкиш

В него се долавят къпина и зряла черница. Идеалните виновност се развиват чудесно в контакт с дъбова дървесина, като развиват мощен, сложен мирис и компактен, съразмерен усет.

А чаша алено вино Мавруд, със своите изразени плодови нотки, би била прелестна компания на порция агнешки стек със зеленчуци. Типично по български, доста хора пият известното вино с друга обичайната българска манджа – баницата.

С риба се съчетават по-леките виновност, както и по-неотлежалите реколти на Мавруда. Рибата е лека храна, която няма да ви пречи да се наслаждавате на усета на виното.

 Пържола

И колкото необичайно да звучи, с това алено вино извънредно добре се съчетават десертите. Освен тежките - с доста захар и шоколад, подобаващи са и плодовите. Най-добре е в случай че те са гарнирани с къпини или зряла черница, защото те се долавят и във усета на самото вино. А по този начин единствено биха го засилили и затвърдили.

Вино Мавруд се характеризира с висока компактност и преобладаващ букет от плодове. Поради съществуването на положителни танини, то има високо алкохолно наличие.

То е елементарно за консумация. Често с изключение на плодовия темперамент има съществуване и на пикантни подправки. Финалът при него не е непрекъсната големина, само че като цяло е прелестен със междинна дълготрайност.

Най-добър избор на компания за тези виновност е дребният дръпнат дивеч (фазани, яребици) и алените печени меса (на фурна, на скара или на барбекю). От сирената се предлагат необработените пресовани сирена.

Оптималният интервал за отлежаване на това вино е сред 2 и 3 години. Когато се сервира, то би трябвало да е с температура сред 15 и 17°С.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР