Едно от най-обичаните качества във видеоигрите е способността им да

...
Едно от най-обичаните качества във видеоигрите е способността им да
Коментари Харесай

Разнообразие на характери - как се промени представянето на болестни състояния и разстройства във видеоигрите

Едно от най-обичаните качества във видеоигрите е способността им да демонстрират богати и завладяващи истории. В тях вземат участие неповторими герои, които играчите схващат, в които даже се припознават. За хората с физически, психологични или обществени проблеми обаче идентификацията е по-трудна. Честно казано, като се изключи последните години, въвеждането на сходни персонажи бе избягвано или в най-хубавия случай представяно много незадълбочено. Сега обаче светът е друг и има място за всички.

Един от отявлените образци е въвеждането на герои с белези на аутизъм. Заболяването, възпрепятстващо обществените и двигателните благоприятни условия на индивида, е непрекъсната тематика за диалог в обществото. То има друго въздействие върху всеки субект. Във всеки случай нормални признаци са автоматизирано въвеждане на рутинни действия в живота на болните, проблеми с връзката, от време на време даже се следи импулсивно държание. Хората с аутизъм, играещи видеоигри или не, изпитват компликации да вървят в крайник със света, чиято динамичност е радикално друга от тяхната. В техния случай игрите са съвършеният способ за тичане от действителността. От друга страна обаче никой не би трябвало да отхвърля тази болест (или която и да е друга), а вместо това да я разкрие по друг от кардинално негативно обсъждания метод.

Преди имаше доста опити за засягане на тематиката в медиите. Пример за това е играта Amy за районен съд и конзоли, която обаче залага на стереотипизиране на положението. Вашата роля в Amy е да заведете титулярната героиня до несъмнено място, където тя да е в сигурност. От друга страна забавното е, че Ейми в действителност има неповторими качества, които оказват помощ по време на пътуването. Връх обаче в презентацията на аутизма (и на доста други аспекти като раса или етничност) е Overwatch. Нищо чудно, че играта е толкоз известна, откакто фразата „Тук всички играят заедно“ се е трансформирала сякаш в лозунг.



В Overwatch се запознавате със Симетра , индийският проектант, която е поддържащ воин. След въпрос от страна на почитателите, екипът зад играта удостовери, че тя има белези на аутизъм. Тя рядко се включва в разговорите по време на борба, само че можете да я чуете да споделя „Най-големият зложелател на човечеството е хаосът„. Така тя се свързва с хората, страдащи от разстройството, и които желаят всичко към тях да е в отличен ред. Симетра стана толкоз известна, че се снабди със личен спин-оф комикс. Героинята е одобрявана неведнъж от критици и играчи, страдащи от аутизъм.

Не че е наложително тематиките за заболяванията да участват във всяка една игра. Те са неуместни за проучване, само че във всеки случай подобаващото им засягане разкрива разрасналия се опит и майсторство на студията в основаването на неповторими прекарвания. И те биха спечелили доста от това.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР