Едно от най-негостоприемните места в света е пустиня. Нарича се

...
Едно от най-негостоприемните места в света е пустиня. Нарича се
Коментари Харесай

Мистериозните кръгове в пустинята Намиб

Едно от най-негостоприемните места в света е пустиня. Нарича се Намиб и е ситуирана в дълга линия към крайбрежията на Южна Африка. Името на това екзотично място е необичайно и мистериозно. Звучи магично, само че значи безусловно място, където няма нищо. Народът нама, който е дал името на пустинята, я е определил допустимо най-правилно и малко.

Намиб датира от над 60 до 80 милиона години, което я прави една от най-старите пустини в света. И най-негостоприемната. Температурните амплитуди са големи - от 45 градуса денем, до точката на заледяване през нощта. Тя е извънредно суха, дъжд в никакъв случай не вали, по тази причина е необитаема, като се изключи няколко крайбрежни градове.

Въпреки тежките условия за живот изумителна численост скотски типове обитават това рисково за живот място. Птици, инсекти, даже забавен тип антилопи, които не могат да бъдат открити другаде по света, се срещат на това диво и красиво място.

Пейзажите на Намиб са изумителни, с неповторима и неподражаема хубост. Скалите са с причудлива форма, каньоните и големите пясъчни дюни блестят във всички нюанси на аления цвят. На това място са най-високите пясъчни дюни на Земята, някои от тях са над 300 метра. Пейзажът е съвсем като от друга планета.

За това чувство способстват забавните мистериозни кръгове в пустинята Намиб. Те съставляват кръгли места с диаметър от 2 до 15 метра с гола почва, обградена с трева. Наричат ги вълшебни кръгове и никой не може да отговори на въпроса каква естествена мощ ги рисува.

 Намиб

Местните настояват, че това са застинали вечно стъпки на боговете, съгласно други митове са оставени от танците на феите, а феновете на загадките настояват, че са дело на извънземно наличие на мястото.

Според учените, които се пробват да обяснят научно загадката на кръговете в Намиб, тези формирания са дело на взаимната връзка сред растенията и термитите. Живеещите в негостоприемната пустиня термити отстраняват растителността над мравуняка, с цел да запазят влагата, която им е нужна. Около гнездото им растителността избуява, тъй като употребява влагата. С появяването на нов термитник се появява и нов кръг.

Тази доктрина дава едно рационално и забавно пояснение, което навежда на размишления за оцеляването на типовете в рискови условия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР