Едно от най-мистериозните и вълнуващи места в историята на древен

...
Едно от най-мистериозните и вълнуващи места в историята на древен
Коментари Харесай

Мистерии от пясъците: Какви тайни крие храмът на жената-фараон Хатшепсут

Едно от най-мистериозните и вълнуващи места в историята на античен Египет е Храмът на Хатшепсут в Дейр ел-Бахри, край Луксор. Този превъзходен архитектурен шедьовър, отдаден на живота и достиженията на дамата фараон се простира впечатляващо в пустинната пейзажна рамка , оставяйки посетителите възхитени от благосъстоянието от история и просвета, събрани на това неизмеримо място.
 
 Хатшепсут iStock

История на Хатшепсут: Жената, която управляваше Египет

Хатшепсут била една от най-влиятелните фараони в древноегипетската история. Тя сяда на престола през XV век пр.н.е. и ръководи с блестяща ръка в продължение на двадесет години. За да бъде одобрявана съществено, на владетелката се налагало да се облича в мъжки облекла и носи фараонска брада . Самотна измежду мъжкия свят на фараоните, тя оставя дълготраен отпечатък върху историята на Египет, а през днешния ден нейното завещание се съхранява в големия й храм, ситуиран близо до Долината на царете и Луксор.
 
 Хатшепсут iStock

Храмът: Къде и какво разкрива?

Храмът се намира в западната част на Луксор, в сянката на планината Дейр ал-Бахри . Съставен от три тераси, свързани посредством рампи и алеи, той предлага превъзходен аспект към река Нил и остатъците на античните храмове. Структурата е построена от розов мрамор , който под горещите египетски лъчи придава на храма искра и величие.

Всяка тераса на храма съдържа разнообразни монументи и релефи, разказващи историята на Хатшепсут и нейните подвизи. На първата тераса се издига превъзходен облик на дамата фараон, а на втората са изваяни боговете, които я подкрепяли в ръководството й. На третата тераса се открива главният храм, който крие могъществената скулптура на Хатшепсут, показана като мъжки фараон, изпълнена с великолепие и дълбока набожност.
 
 Хатшепсут iStock

Тайните на Хатшепсут: Разкриване на мистериите

Хатшепсут е била омъжена за своя полубрат Тутмос II, когато е била на 14 - 15 години.

След гибелта му през 1479 прочие н. е., тя ръководи като регент на своя доведен наследник и племенник Тутмос III, който тогава е бил на 2 години. Първоначално е считано, че тя е управлявала само като регент. Съвременните учени обаче считат, че през седмата година на неговото ръководство Хатшепсут е приела купата фараон, управлявайки дружно с Тутмос III. След гибелта й той заповядва да бъдат заличени всички нейни облици , а достиженията й да бъдат предписани на други фараони.

Някои зали, измежду които и тази, отдадена на бога Амон-Ра , които се намират на горната тераса на храма в Деир ел-Бахри бяха отворени за гости за пръв път тази есен.
 
 Хатшепсут iStock
Рисунките по стените на южната зала демонстрират, че в нея най-вероятно са били съхранявани ароматни субстанции и ленени тъкани , употребявани по време на ритуали. Предназначението на северната зала към момента не е ясно. Стените й са изрисувани със подиуми на жертвоприношения за Амон-Ра .

На най-скрито място в залата, зад вратата, е изобразен най-видният велможа на Хатшепсут - инженерът Сененмут. Надписите разкриват, че най-могъщата жена-владетел на Древен Египет е разрешила името му да бъде издълбано във всички зали на храма й.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР