Едно от най-мащабните досега изследвания на коронавируса постави под съмнение

...
Едно от най-мащабните досега изследвания на коронавируса постави под съмнение
Коментари Харесай

Идеята за стадния имунитет срещу коронавируса е разбита

Едно от най-мащабните до момента проучвания на ковид сложи под подозрение опцията за така наречен стаден имунитет като метод за справяне с пандемията.

Данните от изследването, обхванало 61 000 души в Испания, сочат, че единствено към 5% от популацията е развило антитела против ковид-19, оповестява „ Ланцет ”.

Идеята за стадния имунитет е, че в случай че задоволително огромна част от човешката популация има имунна отбрана против вируса, той няма да може да се популяризира повече и пандемията ще утихне. За задачата обаче антитела би трябвало да са развили над 70% от хората.

Въпреки че Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни, с близо 300 хиляди инфектирани и над 28 хиляди умряли, делът на тези, които имат имунна отбрана против ковид варира сред 3% в крайбрежните региони до малко над 10% в някои елементи от вътрешността на страната, като столицата Мадрид.

Според създателите на проучването данните ясно демонстрират че макар относително необятното разпространяване на болестта в Испания, броят на инфектираните не е задоволителен за реализиране на стаден имунитет.

По-голямата част от испанското население е серонегативно на вируса SARS-CoV-2, даже в най-засегнатите от пандемията региони.

При множеството, доказани с PCR тест случаи на ковид, има откриваеми антитела. Но забележителна част от хората със признаци на ковид-19, не са тествани. А най-малко една трета от инфектираните не са показали признаци.

Тези резултати акцентират нуждата от поддържане на ограничения за публично здраве, с цел да се избегне нова епидемиологична вълна.

Изследването е най-голямото на ковид в Европа. Подобни изследвания в Съединени американски щати и Китай демонстрират сходни резултати.

Според създателите, цената в човешки животи за реализиране на стаден имунитет би била голяма, а здравните системи ще бъдат претрупани.

В тази обстановка обществените ограничения за отдалеченост и напъните за идентифициране и уединяване на новите случаи и техните контакти са наложителни за бъдещия епидемиологичен надзор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР