Едно от най-изпълняваните оперни заглавия - Вердиевата Травиата, ще бъде

...
Едно от най-изпълняваните оперни заглавия - Вердиевата Травиата, ще бъде
Коментари Харесай

Сопраното Вера Гиргинова гостува в ролята на Виолета Валери в "Травиата" на 30 март

Едно от най-изпълняваните оперни заглавия - Вердиевата „ Травиата ", ще бъде блестяща кода на мартенската стратегия на Държавна опера - Бургас. Под палката на именития маестро Славил Димитров - посетител, чест и мечтан посетител зад диригентския пулт на значими събития в календара на Бургаската опера, на сцената на 30 март, събота, от 19 часа излиза харизматичното сопрано Вера Гиргинова /гост/ - в ролята на Виолета Валери. Вера Гиргинова е солист на Държавна опера - Пловдив. Интересен факт по отношение на комплексните професионални качества на надарената певица, притежател на саморасъл сексапил, е, че с изключение на образованието си в Националната музикална академия, тя е квалифициран проектант. Вера Гиргинова е лауреат е на редица състезания, измежду които: състезанието за млади оперни артисти „ Гена Димитрова " (2009 г.), състезанието „ Европейска общественост " в Сполето, Италия (2010 г.) и Международния певчески конкурс „ Елена Николай " (2013). Тя е изработвала вокалната си техника с едни от най-големите български и италиански оперни имена: /Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди, Мирела Паруто и др/. Специализирала е в Италия: като стипендиант на Академия „ Борис Христов " в Рим, както и в Академия „ Киджана " в Сиена, със стипендия от Фонд „ Райна Кабаиванска ", а в интервала 2010 година - 2012 година става стипендиант на влиятелното Опера студио към Академия „ Санта Чечилия " в Рим, където се образова при фамозната Рената Ското.

Многостранното артистично амплоа на красивата певица ще се показа в емблематичната за всяко сопрано роля на Виолета Валери, разкъсвана от трагични пристрастености с драматичен нюанс.

За да опишат безконечната трагична история за клопките и съдбовните провокации на любовта, на 30 март на сцената на Операта излизат превъзходни актьори. В ролята на Алфред Жермон влиза младият солист на Бургаската опера Андрея Мирчев. Той направи своя запаметяващ се дебют в пресъздаването на облика по време на спектакъла на „ Травиата " през м. февруари 2023 година, когато взе участие в театрално партньорство с лауреати на Първия конкурс за млади оперни артисти „ Стоян Попов " 2021 година Андрея Мирчев съумя да построи тежката тенорова партия освен с лекост в интерпретацията на Вердиевата музика, наситена с трагични конфликти, само че и като мощна актьорска обосновка.

Като Жорж Жермон в събота на бургаска сцена излиза именитият баритон, който има богат театрален опит в разнообразни по жанр и характер функции - Александър Крунев. Очарователното мецосопраното Йоана Кадийска ще бъде в облика на Флора Бервоа, другарка на Виолета Валери, с която блестят в светските среди на Париж в средата на XIX век. Дарина Запрянова влиза в облика на вярната прислужница на Виолета Валери - Анина, басът Костадин Мечков ще бъде в ролята на Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков - Маркиз д`Обини, Милен Динолов - Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев - Доктор Гренвил, Мирослав Димитров - Жозеф и Николай Николов - Слуга на Флора.

Великолепната постановка на „ Травиата " е на доцент доктор Александър Текелиев и съчетава истински похвати и ексцентричен метод към построяването на облиците в трагичния сюжет по романа на Александър Дюма - наследник „ La Dame aux Camélias " /„ Дамата с камелиите " /. Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се употребяват огледалните облици - като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния образ на личността. Арборе е и създател на красивите театрални костюми на постановката „ Травиата ". Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията, в която се употребяват огледалните облици -Великолепна заварка сред музика, драматургични послания, огледални резултати на истинските сценографски решения, които отразяват като че ли вътрешния свят и несъгласия в плоскостта на разнообразни ракурси, разкриващи неподозирани истини - за хора, връзки и взаимозависимости. Визуално-смисловият лайтмотив на камелиите, синхронично с литературния първоизточник, минава през цялото деяние - като знак на светския лукс и фриволност, както и като погубените очаквания, смачкани от решенията на Съдбата - под формата на захвърлените по огледалния под неизпратени писма до обичания.

Диригент на хоровия състав, на който е отредена значима роля в цялостното развиване на сюжетното деяние, е Александър Чепанов, концертмайстор е Христо Белчев. Атрактивната хореография е дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова.
В огромния театрален план с впечатляващи образни резултати вземат присъединяване артистичните сформира на оркестъра, хора и балета на Държавна опера - Бургас.

„ Травиата " е опера, която всеки обожател на музиката би трябвало да е гледал в няколко театрални версии - с цел да открие, посредством личния си усет и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии - и като хармония, и като визия, и като метод на предаване на безконечните послания на класиката в един осъвременен тип, в който резонират настоящите въпроси на днешния ден. Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на безконечната тематика за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на разтуха във взаимността. И най-много - апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения. И обединител на всички послания на " Травиата " - безконечната музика на гения Джузепе Верди.

Билети - на касата на Операта, каса " Часовника ", в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/opera-ot-verdi-0vkqw76 и Eventim -.

За диригента Славил Димитров:

Славил Димитров е роден през 1972 година в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова. Завършва Държавна музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров " със компетентност " Хорово диригентство " през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и компетентност „ Оперно и оркестрово диригентство " при проф. доктор Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев.

В интервала 1986-1999 взе участие в пробния клас по комбинация към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 в класа на акад. Александър Райчев.

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „ Братя Стоянови " 1985, 1986 година, Първа премия на World Children Music Festival 1988 в Нагоя - Япония, Голяма премия на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета премия от Първия Конкурс „ Проф. Иван Спасов " в Пловдив 1995.

През 2005 година печели три награди от Петия народен конкурс " Пиеса в неравноделни ритми " - (втора, премията на оркестъра и премията на публиката).

Три пъти е номиниран за премия " World Music " от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио - Канада.
Гост диригент на Симфоничвите оркестри в град Сливен и Ниш - Югославия, Оперно-филхармонично сдружение - Варна, Държавна Филхармония - Видин. Диригент на Националния филхармоничен хор „ Светослав Обретенов ".

За солистите:

Вера Гиргинова, сопран - в ролята на Виолета Валери:

Вера Гиргинова приключва по едно и също време „ Архитектура " и Национална музикална академия в класа на проф. Мила Дюлгерова. Лауреат е на редица състезания, измежду които: Конкурсът за млади оперни артисти „ Гена Димитрова " (2009г), Конкурсът „ Европейска общественост " в Сполето, Италия (2010г) и Международния певчески конкурс „ Елена Николай " (2013). Вера Гиргинова създава вокалната си техника с едни от най-големите български и италиански оперни имена (Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди, Мирела Паруто и др). Специализирала е в Италия: първо като стипендиант на Академия „ Борис Христов " в Рим, след това в Академия Киджана в Сиена със стипендия от Фонд „ Райна Кабаиванска ", а в интервала 2010-2012 става стипендиант на влиятелното Опера Студио към Академия Санта Чечилия в Рим, където се образова при фамозната Рената Ското. В момента е щатен солист на Държавна Опера Пловдив. Сред функциите, които e изпълнявала на сцена са Моцартовите: Донна Анна и Донна Елвира от „ Дон Жуан ", Фиордилиджи от „ Така вършат всички ", Графиня Розина от „ Сватбата на Фигаро " ; Розина от „ Севилският Бръснар " на Росини, Вердиевите Виолета от „ Травиата ", Джилда от „ Риголето " и Нанета от „ Фалстаф " ; Пучиниевите Лаурета от „ Джани Скики " и Мюзета от „ Бохеми " ; Татяна от „ Евгени Онегин " на Чайковски, Адела от „ Прилепът " на Щраус и доста други.

Андрея Мирчев, тенор - в ролята на Алфред Жермон:

Андрея Мирчев е роден през 1999 година в Пловдив, в семейство на дългогодишни актьори в Държавна опера Пловдив. Средното си обучение е приключил в ПГМТ " Проф. Цветан Лазаров " в гр. Пловдив. Негов вокален възпитател е баритонът с интернационална популярност Петър Данаилов - шеф на Sofia Opera Performing Seminars и шеф на Младежки оперен спектакъл. През ноември 2018 година Андрея Мирчев е победител в влиятелния интернационален певчески конкурс " Балканска романсиада " и е притежател на специфичната премия " Гран при " на състезанието. През декември същата година взе участие във финалите на интернационалния конкурс ‘`Романсиада " в Москва. През 2018 година и 2020 година е деен участник в интернационалните Sofia Opera Performing Seminars, чиито Гала концерти се извършват в влиятелни концертни зали и оперни театри в България. От октомври 2019 година Андрея Мирчев е постоянен студент по класическо пеене в НМA " Проф.Панчо Владигеров`` - София, в класа на доцент Елица Нешевска. Има дейна концертна активност в София, Варна, Пловдив. През есента на 2019 година е зает в професионална оперна натрупа и взе участие като солист в редица изяви на трупата в десетки културни центрове в Германия, някои от които: Kevelaer Konzerthaus, Schwetzingen Theater, Испания Auditorio Nacional de Música Madrid Palacio de la Opera Coruña, Palacio de Congresos y Exposiciones de Galicia Auditorio de Zaragoza PUENTE KURSAAL - Kursaal, San Sebastian Coliseu dos Recreios Лисабон и други В България Андея Мирчев развива дейна концертна активност в София, Пловдив, Сливен, Варна и други

Оперният му репертоар включва задачите партии на: Алфредо от " Травиата " - Джузепе Верди, Неморино от " Любовен балсам " - Гаетано Доницети,Родолфо от " Бохеми " - Джакомо Пучини, Lo sposo deluso -Дон Аздрубале -В. А. Моцарт Vestas Feuer -Мало -Лудвиг ван Бетовен, Граф Алмавива - " Севилският бръснар " от Джоакино Росини.

В камерния и кантатно-ораториалния род извършва с триумф творби на Росини, Шуберт, Чайковски, Рахманинов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, италиански канцонети. Андрея Мирчев има записи за Българска национална телевизия. От 2022 година е солист на Държавна опера - Бургас.

Александър Крунев, баритон - Жорж Жермон:

Завършва СМУ „ Любомир Пипков " - София, компетентност „ пеене ", а по-късно - ДМА „ Проф. Панчо Владигеров " - София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален възпитател е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в дребни функции в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „ Травиата ", режисура на Държавна опера - Пловдив. От тогава до през днешния ден репертоарът му е нараснал със седемдесет функции. Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в „ Отело ", граф ди Луна в „ Трубадур ", Ренато от „ Бал с маски ", Маркиз Поза в „ Дон Карлос ", дон Карло в „ Ернани ", дон Карло в „ Силата на ориста " от Верди, в оперите на Пучини - барон Скарпия в „ Тоска ", Шарплес в „ Мадам Бътерфлай ", Пинг в „ Турандот ", Леско в „ Манон Леско ", Марсел в „ Бохеми ", репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от „ Севилския бръснар ", Тадео в „ Италианката в Алжир " ; в операта на Леонкавало „ Палячи " извършва функциите и на Тонио и Силвио. В оперите на Моцарт той е прочут като Дон Жуан, Алфио от „ Селска чест ", в „ Хофманови разкази " е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и лекар Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от „ Лучия ди Ламермур ", Малатеста от „ Дон Паскуале ". Изпълнител на кантатно-ораториални творби - „ Кармина Бурана " на Карл Орф, „ Реквием " на Моцарт, „ Симфония №9 " на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 година е солист на Държавна опера - Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир. Носител на премия „ Златно перо " за достижения по случай Деня на славянската книжовност и просвета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР