Едно от най-характерните свойства на перлите е да преобразяват, като

...
Едно от най-характерните свойства на перлите е да преобразяват, като
Коментари Харесай

С перли аз съм друга

Едно от най-характерните свойства на перлите е да преобразяват, като придават неподправена мекост, грациозност и искра на всяка жена, която ги носи. Достатъчно е да сложим перлено колие и незабавно усещаме магическата им мощ. Настроението ни се покачва, депресията изчезва, позитивната сила стартира да струи от нас, а магнетичното ни въздействие върху хората към нас придобива невероятна мощ.
 Нескрити погледи, прикрити въздишки, искра в очите, игриви флиртове и доста смях – са единствено дребна част от вълнуващите преживявани, свързани с магията на перлите и тяхната невероятна магнетична мощ.
 За страдание у нас перлите са мощно подценени и рядко виждаме дами, които носят перлени декорации. Дори на вечерни коктейли и пратита, те рядко съпътстват българската жена. 
 Каква е повода – не мога да кажа, само че както споделя Джаки Кенеди  - „ перлите са постоянно подобаващи “. Независимо от мотива, стила и съответния час от денонощието., те могат да се съчетаят еднообразно добре освен с елегантните вечерни и коктейлни рокли, само че и с ежедневните ни облекла. 
 Често главният проблем, с който се сблъскваме, е неналичието на задоволително знания за перлите: Какви типове перли съществуват? Как да отличим естествените от подправените бисери? Как да поддържаме своето перлено украшение? На какви тоалети отиват перлите? 
 В желанието си да придадем малко повече искра и грациозност на всекидневието ни, се постарахме да намерим отговорите на тези въпроси, надявайки се да ви помогнем да се добложите до магията на перлите.
   Какви типове перли съществуват?
 Най-основното разделяне на перлите е обвързвано с техния метод на формиране. По този аршин те се разделят на: естествени и изкуствени перли, както и подправени бисери.
  Естествените перли в черупките на мидите са необичайност. Още по-голяма необичайност са хубаво формираните перли, които биха били подобаващи за направа на бижута. Тези аргументи и огромното предпочитание да се имат перли са довели до нуждата от намиране на метод за тяхното изкуствено произвеждане в огромни количества и на по-ниска цена.
  Изкуствените перли съгласно метода на основаването и качеството са най-близки до естествените. Те пораждат като зрънца пясък (или друго твърдо тяло) се внася вътре в черупката на мидата от човешка ръка. След това мидата се връща да живее във водата и след избран интервал от черупката се вади перлата, която в това време се е оформила към твърдото тяло. По този метод в подводни ферми за перли се създават огромни количества.
 Самият развой на обработване е създаден още през 13 век в Хучау, Китай. Истинският триумф обаче идва едвам през 1924 година, с откриването на мидата икешо, като промишленото обработване на перли за първи път става в Япония през 1913 година Днес към 95% от международната продукция на морските култивирани перли се продават на пазарите от японските търговски къщи.
 Зародишите в мидите порастват най-малко 3-4 години, само че има типове перли, които е належащо да се отглеждат и до 10 години. От получените перли единствено 10% са с висока бижутерийна стойност Клас ”ААА ”,  15-20% са от Клас ”АА ”, 30-40% са от Клас ”А ”, до момента в който останалите перли минават вклас ”B ”. Съществува и клас   ”С ” само че от него не се вършат бижутерийни произведения.
  Имитирани (фалшиви) бисери са всички перли, които по своя искра припомнят на същинските (получени по натурален или неестествен път), само че по метода на произвеждане и структурата си са напълно разнообразни. Тези " перли " са напълно артикул на човешка ръка, без присъединяване на мидите.
 Ядрото на подправените перли е направено от корав материал (пластмаса, седеф или стъкло), което се покрива с многослойна обвивка от емулсия, която дава крайния искра на същински перли. Производството на сходни " перли " е по-евтино и по-бързо заради което тяхната цена е доста по-ниска от тази на същинските.
 Перлите се характеризират с голямо многообразие от цветове - бели, сиви, кафяви, черни, жълти, розови, кремави, небесносини, червени. По форма те могат да бъдат кръгли, продълговати, полусферични, във тип на капка, крушовидни, с неправилна форма и други Използват се с размери до 2,5 мм (дребни), от 2,5 до 6 мм (средни) и над 6 мм (едри). Оцветяването им е обвързвано с съществуването на разнообразни разтворими във водата соли според от района в който се отглеждат и добиват.
 Друг аршин за систематизиране е обвързван с водата в която се отглеждат и добиват. По него те се разделят на: соленоводни и сладководни перли.
  Соленоводните перли нормално са с по-голями размери и имат повече искра от сладководните, което ги прави по-търсени и по-ценни. Едни от най-хубавите и известни места за развъждане на соленоводни перли са Филипините, Индонезия, Тайланд, Югоизточна Азия. 
  Сладководните перли нормално се намират в реки или езера. Те са много по-разнообразни по форма и цвят и могат да бъдат доста по-евтини от соленоводните перли, което ги прави извънредно известни и налични. Основният производител на сладководни перли е Китай. 
  Как да отличим същинските от подправените бисери?
 За страдание, разпознаването на естествните от изкуствено  култивираните перли е мъчно. За задачата са нужни оптичен и ренгеноскопски способ, допустимо е да се направи и химичен тест. Въпреки това, наложително би трябвало да желаяме документ, който удостоверява произхода им и се предлага от всички сертифицирани производители.
 За да разпознаем същинските от подправените перли има два доста лесни и надежни техники, които са известни на всички познавачи:
 1.Когато перлата е същинска и драснете с нея върху стъкло или огледална повърхнина, тя оставя бели следи, до момента в който подправените пластмасови бисери не остават никаква диря.2.При втория известен тест, би трябвало да захапете перлата леко със зъби. По нея остават следи, в случай че тя е същинска. Хубавото е, че те лено мога да бъдат заличени, като ги потъркате с пръст.
  Как да поддържаме своето перлено украшение?
 Перлите са “капризни ” и живи, което постанова да бъдем мого деликатни и грижовни към тях. Както и индивидът, те също се разболяват, стареят и умират. Затова съществува вярване, че въплъщават душата на своята притежателка.
 Най-основните неща, които би трябвало да знаем за съхранението на перлите са:  
 1.Колкото по-често ги носите, толкоз по-бляскави ще бъдат те и по-женствена вие.2.Никога не излагайте перлите на влага или на прекомерно изсъхнало място.3.Те не трябва да се съхраняват наоколо до други скъпоценни камъни и бижута. 4.Пазете своите перли от пряк контакт с козметиката и парфюмите, които ползвате.5.Най-добрият метод за разчистване е да ги накиснете за малко в топла вода с мек сапун /не препарат/. Изплакнете и деликатно ги подсушете с памучна забрадка. 6.Не съхранявайте перлите в опаковки в които няма достъп на въздух, като пластмасови кутии, тъй като перлите имат потребност от влага. Най-добре е да ги увиете в мека естествена материя или да ги поствите в бижутерийна торбичка.7.Никога не ползвайте четка или различен недодялан прийом за разчистване на перлите.  На какви тоалети отиват перлите? 
 За ваше ентусиазъм сме подбрали няколко разнообразни визии, които удостоверяват още веднъж, че „ Перлите са постоянно подобаващи “. 






























Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР