Едно от най-големите препятствия пред успеха е страхът от провал.

...
Едно от най-големите препятствия пред успеха е страхът от провал.
Коментари Харесай

Провал или стъпка към успеха

Едно от най-големите трудности пред триумфа е страхът от неуспех. Дори бих споделил, че този боязън е по-лош от самия неуспех, тъй като той ви обрича на живот, в които в никакъв случай няма да реализирате цялостния си капацитет.

Скорошно изследване, оповестено в Журнала за пробна обществена логика на психиката (Journal of Experimental Social Psychology), открива, че триумфът на човек, изправен пред неуспех, минава през фокусирането върху крайния резултат (това, което желаете да постигнете), вместо върху избягването на неуспеха. Макар че полагането на старания за избягването на неуспех може да наподобява като добър метод за предотвратяването на нежелано развиване, хората, които подхождат по този метод към неуспеха, се провалят доста по-често от тези, които гледат на нещата по-оптимистично и се концентрират само върху личните си цели.

Истинските иноватори, оформящи света, в който живеем, гледат на неуспеха просто като на стъпка към триумфа. Томас Единсън е превъзходен образец за това. Първият сполучлив опит с електрическа крушка на Едисън идва след 1000 несполучливи такива. Когато го питат какво изпитва човек, котйо се е провалил 1000 пъти, той е споделил: „ Не съм се провалял 1000 пъти. Електрическата крушка бе откритие, което изискваше 1000 стъпки. “

Това е методът на мислене, които разделя триумфите от неуспехите. Томас Едисън не е единственият образец за това. Ръкописът на Дж. К. Роулинг на първата книга за Хари Потър е бил отритнат от 12 издателства преди да бъде признат от 13-то. Опра Уинфри е уволнена от работа в малкия екран, тъй като й споделят, че не е годна да бъде на екран. Скоро по-късно обаче тя се трансформира в безспорна кралица на телевизионни излъчвания. Хенри Форд два пъти губи поддръжката на вложители, преди да сътвори първият си работещ първообраз на автомобил. Списъкът е безконечен.

Действията, които човек подхваща, когато е изправен пред неуспех, са от сериозно значение за способността му да се възвърне от него. Те също по този начин имат огромно значение за метода, по който останалите гледат на вас и на вашите провали. Ето 4 неща, които би трябвало да извършите след неуспех, в случай че желаете да си гарантирате триумф в бъдеще:

Сами обявете неприятните вести

Ако сте създали неточност, не стойте с кръстосвайте пръсти, надявайки се, че никой няма да забележи, тъй като неизбежно това ще се случи. Когато някой различен означи вашия неуспех, този индивидуален крах става двоен. Хората ще се чудят за какво не сте споделили нищо за вашата неточност и най-вероятно ще препишат това на или незнание, две неща, с които не желаете да бъдете асоциирани.

Дайте пояснение, само че не си търсете оправдания

Когато поемате цялостна отговорност за позволените от вас неточности вие печелите благосклонности, вместо неодобрителни погледи. Това демонстрира убеденост, честност и отговорност. Важно е обаче да се придържате към обстоятелствата. „ Изгубихме този клиент, тъй като не съумях да се оправя със задачата преди приключването на крайния период “ е разбираемо пояснение за неуспех. „ Изгубихме този клиент, тъй като кучето ми бе болно и аз трябваше да се грижа за него през уикенда “ не е опрощение.

Представете проект за поправяне на грешките

Поемането на отговорност за направената неточност е значима първа стъпка, само че тя не може да бъде последна, в случай че желаете да запазите положителната си известност. Следващият ви ход е от основно значение. Вместо да чакате някой различен да оправи вашата неразбория, би трябвало сами да препоръчаните решения на казуса. Нещо повече, в случай че към този момент сте подхванали съответни стъпки за коригирането на грешките, то би трябвало да ги споделите с вашия началник и сътрудници при първа опция.

Предложете проект за предварителна защита

Освен проект за разрешаване на проблемите, би трябвало да имате и проект, с който да обясните какво ще извършите, с цел да не вършиме тези неточности още веднъж. Така вие ще уверите останалите, че сте си взели урок от този крах и че знаете по какъв начин да методите, в случай че се изправите пред същия проблем в бъдеще.

В последна сметка резултата от неуспеха зависи от гледната точка на човек. За някой той е съкрушително проваляне, а за други е незначителна пречка към постигането на някаква цел. Хубавото е, че човек елементарно може да промени метода, по който гледа на неуспеха, стига да го желае.

...............

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР