Едно от най-големите постижения на българското председателство ще бъде Западните

...
Едно от най-големите постижения на българското председателство ще бъде Западните
Коментари Харесай

Интеграцията на Западните Балкани влезе във фокуса и на синдикатите

Едно от най-големите достижения на българското председателство ще бъде Западните Балкани . Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време Международната синдикална конференция " Гласът за интеграция на Западните Балкани " в КНСБ, съобщи кореспондент на .
Предстои доста работа на страните от Западните Балкани . Реформите не се вършат единствено поради участието или поради Брюксел, те на първо място би трябвало да се вършат поради жителите на страните от Западните Балкани. Убедена съм, че европейската вероятност е главният мотор за решаването на въпросите които към момента съществуват, разяснява Захариева.
Мога да поема ангажимент, че фокусът и поддръжката на България с нашите другари от Западните Балкани няма да завърши с тези шест месеца, разясни още външният ни министър.


Ние желаеме ясно да бъде чут гласът на синдикатите и на служащите. Ние желаеме да се подсигурява мястото на синдикатите във всички преговорни и работни групи . За нас е значимо обществените и икономическите препоръки да бъдат построени в страните, там където ги няма, съобщи президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. По думите му задачите и настояванията за нарастване на виталния стандарт са идентични и сходни и за това доста ясно дефинирани. Европейски Съюз би трябвало да разбере че пропастта сред Западна и Източна Европа би трябвало да бъде запълнена и чакаме западна Европа да огледа с по-ясен и съответен ангажимент към нас, сподели Димитров. Когато приказваме за Западните Балкани, да не забравяме какво сме “свършили” в Източна Европа, сподели още синдикалистът.
Прожекторите към този момент са ориентирани към страните от Западните Балкани за пръв път от 15 година насам , съобщи и Димитър Маналов, президент на Конфедерация на труда (КТ) " Подкрепа ". Ние чакаме да се зададат политическите рамки на по този начин декларираната поддръжка от страна на Европейския съюз. Отношението към работната мощ е една от аргументите за евроскептицизъм . Пътят на Западните Балкани към Европа няма да бъде нито лек, нито еднопосочен, разясни още Манолов. Според него към този момент няма потребност от нови разграничителни линии, а от създаване на мостове в директен и метафоричен смисъл.


Очаква се в границите на днешния синдикален конгрес да бъде призната Декларация за новите трудови и обществени измерения на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз. В плана на документа е записано, че синдикатите на страните от Западните Балкани упорстват за по-активно присъединяване на профсъюзите в икономическите промени и в промените на пазарите на труда, изключително тези, ориентирани към понижаване на разликата сред търсене и предложение на работната мощ и високите равнища на безработица.
Според синдикатите служащите мигранти от района, наети на работа в страните от Европейски Съюз, би трябвало да имат правото да работят при същите условия като служащите в приемащите страни, като се забрани употребата и се подсигурява цялостно равно отнасяне и постоянна интеграционна политика, която би трябвало да включват обществени сътрудници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР