Едно от големите културни събития, достъпни безплатно за зрители от

...
Едно от големите културни събития, достъпни безплатно за зрители от
Коментари Харесай

Агент Скъли в битка с Тенеси Уилямс

Едно от огромните културни събития, налични гратис за фенове от целия свят с помощта на ковид и наложените от него ограничаващи ограничения, е " Трамвай Желание " по класическата пиеса на Тенеси Уилямс. Премиерата, обезпечена от Лондонския народен спектакъл в онлайн програмата му National Theatre at Home, е довечера в 21 ч. българско време (видеото можете да гледате онлайн в " Културен плакат от дивана " ), а записът е изработен в през 2014 година в лондонския театър Young Vic. В ролята на основната героиня Бланш Дюбоа, изиграна в класическия филм на Елия Казан от Вивиан Лий (а сътрудникът й Стенли Ковалски тогава бе младият Марлон Брандо) влиза Джилиан Андерсън.

Американската актриса, най-известна с ролята на сътрудник Дейна Скъли в сериала " Досиетата X ", призна в изявление пред " Гардиън ", че превъплъщението в Бланш на театрална сцена е било тестване за нея. 

51-годишната Андерсън разяснява, че ролята е имала разрушително въздействие върху ежедневното й въодушевление. „ Когато създавате воин за телевизия или филм, не се въплъщавате в него 24/7. ``С пиеса на театралната сцена го правиш отново и още веднъж и ролята прониква в костния ти мозък. Докато играх в Ню Йорк, бях или на сцената в театъра, или в моя апартамент в Airbnb. Отчасти това е, с цел да подкрепям героинята жива, само че то ме направи и доста уязвима. Трудно е да отидеш до кварталния магазин за мляко, когато си Бланш Дюбоа. Имаше моменти, в които усещах, че връзката ми с действителността виси на тънка нишка и имах потребност да приказвам с действителни хора, с цел да не изчезна във вакуума.  

Джилиан се чувствала като че ли е смъкнала " слоеве кожа " от себе си по време на театралния сезон. Тя се съмнява, че би имала психическата и физическа издръжливост да извърши друга сходна роля в бъдеще. Но Бланш Дюбоа тя мечтаела да изиграе от 16-годишна, когато гледала кино лентата с Лий и Брандо.

През 2014 година Андерсън печели театралната премия " Ивнинг стандарт " за най-хубава актриса с ролята си в " Трамвай Желание ". В постановката на Young Vic й партнират Бен Фостър и Ванеса Кърби. 

" Трамвай Желание " е написана от Тенеси Уилямс в края на 40-те години и му носи " Пулицър ". През 1951 година Елиа Казан я екранизира в един от класическите филми на епохата, употребявайки съвсем напълно актьорския състав, играл в спектакъла на " Бродуей " (само Вивиан Лий заменя Джесика Танди). През годините се появяват още голям брой тълкования на сюжета в опера, балет, ефирен сериал и така нататък, в това число и няколко немощни опита на родните театрали. Спектакълът на National Theatre е опция да се насладим на шедьовъра в цялостната му мощност.

Сред спектаклите, предоставени гратис на международната аудитория от National Theatre Live бяха още " Франкенщайн " с Бенедикт Къмбърбач и Джони Лий Милър, " Антоний и Клеопатра " с Ралф Райнс и Софи Оконедо, " Слуга на двама господари " с Джеймс Кордън, а измежду идните е  " Кориолан " с Том Хидълстън (от 4 юни). Всеки от тях е наличен за гледане 7 дни след премиерата.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР